Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

OSPOD a pediatr

Dobrý den,

máme problém s OSPODEM. Po porodu jsem se nepohodla s pediatrem a jsem nyní ve fázi hledání vhodného pediatra. Avšak s pečlivým hledáním se pojí také určitá prodleva, a do ní u nás spadají také první prohlídky po porodu – tzv. „preventivky“. Minulá pediatrička nás nahlásila na sociálku, že nemáme preventivní prohlídky. Já ale hledám vhodného pediatra tak ano, nemáme první preventivku, ale dítě máme kontrolováno kamarádkou – zdravotnicí, ale bohužel neoficiálně.

Můžu se nějak bránit postupu pediatričky?

Jak se máme nyní zbavit sociálky, která nás kontroluje a vede asi jako nějaký sociální případy zanedbávající své dítě?

Děkuji.

Luci

Odpověď:

Dobrý den,

preventivní prohlídky u dětí i dospělých jsou ze zákona povinné, ovšem přímo povinnost se jich účastnit není obecně vynutitelná.

Dle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví č. 70/2012 o preventivních prohlídkách (online naleznete například zde) je povinné podrobit dítě do jednoho roku věku povinnému očkování například proti tuberkulóze, apod. Tato povinnost již vynutitelná ze zákona je – pokud dítě nemá zvoleného poskytovatele zdravotních služeb, příslušný orgán ochrany veřejného zdraví mu poskytovatele určí (viz. § 46 odst. 3 zákona o ochraně veřejného zdraví – online například zde). Příslušným orgánem je v tomto případě Krajská hygienická stanice. Pokud by Vaše dítě nebylo naočkováno, jedná se stále o přestupek dle § 92k odst. 6 písm. b) zákona o ochraně veřejného zdraví, za který hrozí pokuta až 10 000 Kč

Existují také tzv. očkovací centra, kde je možné Vaše dítě nechat naočkovat bez toho, aby mělo svého pediatra – v tomto centru mu vystaví i očkovací průkaz atd. Odkaz na takové očkovací centrum naleznete například zde.

Další z Vašich možností je nechat vyšetřit Vaše dítě ambulantně například v dětské nemocnici – z takového vyšetření Vám vydají oficiální zprávu, kterou můžete OSPODu předložit.

Jak bylo zmíněno výše, preventivní prohlídky nejsou ze zákona vynutitelné, ale pravděpodobně by bylo nejlepší vše orgánu OSPODu vysvětlit, doložit například očkovací průkaz nebo zprávu z ambulantního vyšetření a zajistit si nového pediatra, jak nejrychleji to půjde. 

Jako rodič máte povinnost s orgánem sociálně-právní ochrany dětí spolupracovat, jak stanovuje §53 odst. 2 písm. a zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Doporučovali bychom Vám napsat vyjádření orgánu sociálně-právní ochrany dětí, ve kterém celou situaci popíšete, uvedete, že Vaše dítě žádnými zdravotními problémy netrpí a vy děláte vše proto, abyste našla vhodného pediatra. Zároveň by bylo vhodné přiložit také vyjádření Vaší kamarádky, případně záznamy o očkování z očkovacích center, jak jsme doporučovali výše, anebo záznamy o ambulantních ošetřeních. Spis, který o vás OSPOD vede, je uložen u obecního úřadu, a vy máte právo do něj nahlédnout na základě § 55 odst. 5 zákona o sociálně-právní ochraně dětí.  

Bohužel přímo bránit se postupu pediatričky nelze, ale můžete na ni podat stížnost například u České lékařské komory (postup podání stížnosti naleznete online například zde) nebo u zřizovatele poskytovatele zdravotních služeb, kterým zpravidla bývá krajský úřad.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

16.8.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS