Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ohlášení těhotenství zaměstnavateli

Dobrý den, dcera podepsala pracovní smlouvu na dobu určitou, na tři měsíce. Tři dny na to zjistila, že je těhotná. U této firmy by chtěla pracovat, jelikož má na ni odbornou kvalifikaci, práce ji baví a zaměstnavatel je s její prací spokojen. Kdy má, neboli v kterém týdnu má nahlásit těhotenství. Bojím se, že s ní zaměstnavatel ukončí poměr k danému dni.

Odpověď:

Dobrý den,

žádný právní předpis neupravuje, dokdy musí zaměstnankyně oznámit své těhotenství zaměstnavateli. Záleží tedy především na Vaší dceři, kdy tuto skutečnost zaměstnavateli oznámí. Zaměstnankyně ke všemu není vůbec povinna toto oznamovat a zaměstnavatel ani nemá právo tuto informaci od Vaší dcery vyzvídat.

Právní řád ČR poskytuje těhotným ženám zvláštní ochranu, např. zakazuje těhotným ženám práci v prostředí, v němž je tlak vzduchu vyšší než okolní atmosférický tlak o více než 20 kPa, spojené s fyzickou zátěží neúměrnou vzhledem ke změnám organismu v těhotenství, kde se pracuje s chemikáliemi, kde dochází ke značnému znečištění kůže apod. (zákon č. 288/2004 Sb., práce a pracoviště zakázané těhotným ženám a mladistvým), další omezení jsou stanovena přímo v zákoníku práce, např. vyslat na pracovní cestu lze těhotnou zaměstnankyni jen s jejím souhlasem.

V případě, že Vaše dcera vykonává práci, která je těhotným ženám zakázána (viz příklady výše) je v jejím zájmu těhotenství zaměstnavateli oznámit, neboť ten je povinen ji převést na práci, která je pro ni vhodná a neohrožuje její těhotenství.

Vaše Férová nemocnice

11.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS