Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí přítomnosti u plán. císařského řezu

Dobrý den,
potřeboval bych poradit. Chci být u císařského řezu, ale je to zamítáno písemně i na schůzce. Bohužel nemáme moc na výběr jinou porodnici, protože máme vadu, kde je třeba využít právě danou nemocnici. Mám tedy omezené možnosti. Mohu se tam s nimi hádat u sálu, ale to nepomůže ani situaci, ani třeba větší plošné změně. Já znám svá práva a práva dítěte, to nepotřebuji opakovat, ale co potřebuji, je vědět, jak se těch práv prakticky domoci, jak je aplikovat. Když to zamítli a nemůžeme jinam, tak co třeba předběžné opatření. Stížnost toho moc nevyřeší v tomto případě, protože krajský úřad dá za pravdu nemocnici, bohužel.
Přeci musí být jiná cesta, než se pomlátit někde u operačního sálu…?
Děkuji velice
L.

Libor

Odpověď:

Dobrý den, 

právo na přítomnost otce u porodu vyplývá z § 28 odst. 3 písm. e) bodu 3. zákona o zdravotních službách, dle kterého má pacient právo na přítomnost osoby blízké během poskytování zdravotních služeb. Musí to však být v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem nemocnice. Zároveň přítomnost otce nesmí narušovat poskytování zdravotních služeb. Jak také vyplývá ze soudního rozhodnutí, nesmí být přítomnost otce u porodu zpoplatněna, ale nemocnice si může účtovat jen skutečné náklady jako např. plášť a roušku pro otce. 

Je možné, že některé nemocnice vnitřním řádem přítomnost otce u porodu omezují. Zejména se jedná o případy, kdy to odůvodňuje zdravotní stav rodičky např. potřeba chirurgického zákroku, velikost porodní místnosti nebo je třeba dodržet soukromí ostatních rodiček v případě, že z kapacitních důvodů nelze zajistit oddělení porodních pokojů. 

Tyto důvody však nejsou stanoveny zákonem a přítomnosti otce u porodu tak nesmí být bráněno. Otec dítěte může být pouze z porodního sálu vykázán, v případě, že by narušoval průběh poskytování porodních služeb. Bohužel však zatím právní úprava nemá žádný efektivní právní prostředek, kterým by se dalo proti těmto rozhodnutím lékařů bránit.  Jedinou možností je tedy se bránit fyzicky a lékařům neustoupit.

V závěru nám dovolte požádat Vás o vyplnění dotazníku, zjišťujícího Vaši spokojenost se službami Férové nemocnice. Dotazník naleznete zde. Číslo Vašeho dotazu je 7035. Vyplnění dotazníku Vám nezabere více jak pět minut, což představuje pouze zlomek času věnovaný vypracování odpovědi. Výsledky nám umožní zlepšit naše služby.

Děkujeme za odpověď

S pozdravem 

Vaše Férová nemocnice

7.11.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS