Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odmítnutí péče pediatra v případě neočkování

Dobrý den,

dcera měla poporodní komplikace, byla na antibiotikách ihned po porodu několik dní a také měla špatný krevní obraz. Domnívám se, že očkovat ve třech měsících hexavakcínou by byl pro ni další šok. Po diskuzi s naší pediatričkou mi bylo sděleno, že buď naočkujeme alespoň ve schématu 2+1 s první dávkou v 6. měsíci, nebo ať si hledáme jiného pediatra (s odůvodněním, že s rodiči, kteří neočkují, jsou problémy).

Moje dotazy zní:
1. Má pediatr právo nás zrušit z registru v případě, že odmítneme očkování?
2. Jaké "problémy" má pediatr s rodiči, kteří neočkují? (pokuta atd.)
3. Je možné začít s první dávkou hexavacíny až ve dvou letech, kdy bude imunitní systém dítěte lépe vyvinut? (Když pomineme povinnost očkování do 1 roku.)

Děkuji.

Alex

Odpověď:

 

Dobrý den,

pediatr nemá právo zrušit registraci Vašeho dítěte z důvodu odmítnutí očkování. Více informací naleznete na str. 9 našeho manuálu určeném pediatrům „Jak úspěšně zvládnout poskytování péče nezletilému“ (http://llp.cz/publikace/jak-uspesne-zvladnout-poskytovani-pece-nezletilemu)

Své odpovědnosti za případné zdravotní obtíže Vašeho dítěte, které by mohly vzniknout v souvislosti s neprovedením očkování, se zprostí tím, že Vás poučí a vyžádá si podepsání negativního reversu. Více informací naleznete v zodpovězených otázkách zde a zde.

Více informací ohledně problémů, které by mohly vzniknout z důvodu požadavku odložení očkování naleznete v naší poradně v několika zodpovězených dotazech a často kladených otázkách naší právní poradny, zde a zde.

Jelikož je tým naší poradny složen výhradně z právníků, nedokážeme Vám bohužel odpovědět na medicínskou otázku, zda je vhodné i starší dítě očkovat hexavakcínou. Ovšem i v případě, že by očkování touto vakcínou později vhodné nebylo, nepochybně existují i jiné vakcíny, kterými se očkuje proti daným nemocem. Bližší informace o dostupných vakcínách a o tom, pro jakou věkovou skupinu jsou vhodné, by Vám měl poskytnout pediatr nebo si je můžete najít na webu www.vakciny.net, kde jsou k dispozici i příbalové letáky vakcín či souhrny údajů o přípravcích.

Zároveň Vám můžeme doporučit, aby jste si našli lékaře, ke kterému máte důvěru, a se kterým můžete zmiňované zdravotnické otázky prodiskutovat.

Vaše Férová nemocnice 

11.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS