Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odloučení matky a dítěte po císařském řezu

Dobrý den,
mám plánovaný císařský řez v Praze. Běžnou praxí je, že po porodu je matka umístěna na jednotku intenzivní péče a dítě samo na novorozeneckém oddělení minimálně 24 hodin. Má matka možnost domoci se práva dítěte na nepřetržitou péči rodičů a nebýt od dítěte oddělena? Nebo v případě, že by matka byla po narkóze, tak jak se domoci, aby u dítěte byl neustále otec? I za cenu určitého nepohodlí - spacák, karimatka, vlastní jídlo atd.
 

Děkuji za odpověď

ali

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše dítě má právo na nepřetržitý kontakt se svými rodiči, tedy s Vámi, pokud nejsou skutečně závažné důvody k tomu, aby Vaše přítomnost nebyla možná.

Právo dítěte a rodičů na bezprostřední nepřetržitý kontakt je zakotveno v Listině základních práv a svobod a rodiče je možné oddělit od dítěte jen na základě rozhodnutí soudu. Navíc na základě Úmluvy o právech dítěte musí být zájem dítěte vždy na prvním místě. Jako důvod pro přítomnost rodičů bývá zmiňováno například urychlení zlepšení zdravotního stavu dítěte, nenahraditelná psychická podpora, posílení důvěry mezi rodiči a zdravotnickými pracovníky, lepší zvládnutí následné péče o dítě doma. To vše lze jistě zařadit mezi „zájem dítěte“. V praxi však zdravotníci často říkají, že přítomnost rodičů "není možná". Takový přístup by mohl být odůvodněný z hlediska objektivních medicínských důvodů (např. závažné infekční onemocnění a nutnost karantény). Pokud ale rodič odmítne odejít, zdravotníci nemají prostředek, jak rodiče přinutit k odchodu, jelikož jde o jeho právo a právo dítěte. Pokud by jej chtěli násilím vyprovodit, pak by podle našeho názoru mohl rodič s úspěchem žalovat nemocnici za zásah do osobnostních a rodičovských práv. Více informací naleznete také ve článku Férové nemocnice Práva rodičů, kontakt s dítětem.

Takový je právní základ. Ve Vašem případě, pokud byste byla po porodu umístěna na jednotku intenzivní péče, a vaše dítě bylo umístěno jinde, můžete žádat o společný pokoj. V případě otce a přespání u dítěte ve spacím pytli bude nejlepší se domluvit s lékaři v nemocnici a zkusit s nimi dohodnout nějaké řešení.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

19.6.2015

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS