Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odkdy může být partner u porodu?

Dobrý den,

chtěla bych Vás požádat o pomoc a rady. Jsem těhotná a chtěla bych se informovat o tom, čím může člověk v porodnici argumentovat, že chce přítomnost partnera po celou dobu porodu, od samotného přijetí do porodnice až po konec. Prý se ,,běžně" (dle směny v porodnici) doprovodu řekne, ať počká na chodbě, že až bude žena na sále přijdou pro něj, ale na předsál moc pouštět nechtějí. Ale vím, že mám po celou dobu právo na přítomnost partnera. Proto bych chtěla znát nějaké přesné formulace vycházející z lidských práv, o co bych se mohla opřít. Moc Vám děkuji za tipy a rady.

Přeji hezký den

Odpověď:

Dobrý den,

Účast osoby blízké u porodu, případně právo být s vámi během celé doby přijetí, je zákonem nedostatečně upravena a jedná se o spornou oblast práva.

Obecně se právo osoby blízké být při porodu odvozuje z práva na sebeurčení, soukromý život a osobní svobodu. To lze podložit Listinou základních práv a svobod (předpis č. 2/1993 Sb.), která stanovuje ve čl. 32 odst. 4) následující: „Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona."

Těmito zásadami lze argumentovat, aby měl váš partner právo, být s vámi po celou dobu. Je možné, že nemocnice se může ve vnitřních předpisech stavět k jeho účasti po celou dobu hospitalizace negativně. V takovém případě doporučujeme se obrátit na nemocnici, aby svůj postoj zdůvodnila. 

Výjimku z práva volby doprovodu by tvořila ochrana zájmů třetích osob, tzn. ohled na spolupacienty, zdravotní či jiná rizika.

Právo mít při sobě osobu blízkou je i uvedeno v § 28 odst. 3 písm. e) zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. Viz zde.
 

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

2.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS