Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nemocnice odmítá připustit ambulantní porod

Dobrý den, ráda bych se informovala jak postupovat v situaci, když neonatologové odmítají propustit novorozence dříve než po 72 hodinách. Byla jsem se informovat v porodnici a bylo mi řečeno, že když u nich budu rodit, že mi dítě na negativní revers nedají, i když nebude jevit známky jakéhokoliv nefyziologického stavu, že mu hrozí... (výčet komplikací), PROSTĚ VÁM DÍTĚ NEDÁME. Upozornění, že toto jednání je protiprávní je nezajímalo. V okolí je ještě jedna porodnice, mám obavy ze stejného přístupu, lékaři často slouží na obou místech. Jak v takovéto situaci postupovat? Koho nejdříve kontaktovat? Děkuji, s pozdravem a přáním hezkého dne

FN

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel s Vámi musíme souhlasit, že stále u ambulantních porodů dochází k porušování práv rodiček a dětí. K této otázce se právě vyjádřil v jednom z našich případů Krajský soud v Brně, podle kterého v případě, kdy dítě nejeví žádné znaky poruchy zdraví, pak pouhá hypotetická možnost zhoršení stavu nepostačuje k vynucení hospitalizace v rozporu s přáním rodičů. V takovém případě si zdravotníci mohou nechat podepsat negativní revers - informovaný nesouhlas s dalším poskytováním péče, ale nemohou si vynucovat hospitalizaci.

Ve Vaší situaci je tedy možné zvolit jednu z následujících možností:

  1. Předem zdravotníky upozorníte na to, že chcete ambulantní porod a toto přání jim předáte v prokazatelné písemné podobě v porodním plánu a též to připíšete do přijímacích dokumentů (souhlasu s hospitalizací). Je zde však riziko, že pokud zdravotníci budou znát Váš úmysl předem, tak po porodu budou hledat nějakou zámitku, aby odůvodnili, proč není možné propuštění dítěte. 
  2. Předem zdravotníky na nic neupozorníte a po porodu počkáte na to, až dítě bude vyšetřeno. Pokud bude shledáno, že je dítě v pořádku, pak teprve oznámíte, že s dítětem opouštíte porodnici.
V obou případech Vám doporučujeme mít s sebou nějakou osobu blízkou jako doprovod, aby se Vám Vaše přání lépe prosazovalo a aby Vám někdo pomáhal při komunikaci se zdravotníky.

V případě, že zdravotníci budou přesto propuštění dítěte do domácí péče odmítat a Vy se rozhodnete opustit s dítětem porodnici i bez jejich svolení, je zde riziko, že budou kontaktovat orgán sociálně-právní ochrany dětí s tvrzením, že dítě je ohroženo na zdraví a životě. Úřad by pak mohl dát k soudu návrh na vydání předběžného opatření k převozu dítěte zpět do nemocnice. Je proto dobré zvážit, zda před porodem kontaktovat tento úřad podle místa Vašeho bydliště a oznámit úředníkům svůj úmysl po porodu - tedy, že pokud dítě bude zdravé, že plánujete opustit porodnici a pečovat o dítě doma - a zároveň je ujistit, že zajistíte péči zvoleným pediatrem. Také by bylo dobré zdůraznit, že v případě, kdy by se u dítěte vyskytla nějaká komplikace, tak se nebráníte ani hospitalizaci, ani lékařské péči. Orgán sociálně-právní ochrany dětí by tak již měl v době porodu o Vás informace o tom, že neohrožujete dítě, ale jde o Vaši volbu jiného způsobu péče, pak by jistě byl i zdrženlivější při případné žádosti nemocnice o navrácení dítěte do nemocniční péče. 

V případě, že dítě sice nebude mít žádné komplikace, přesto dojde ze strany zdravotníků k manipulaci či zastrašování (např. hrozbou přivolání policie) a Vy se tedy nesvobodně z důvodu přejítí vyostřenému konfliktu rozhodnete podrobit se s dítětem hospitalizaci, můžete věc řešit následně právní cestou. Můžete dát podnět příslušnému okresnímu soudu k přezkoumání nedobrovolné hospitalizace, ale též trestní oznámení pro omezování osobní svobody. Především, a to je nejvhodnější cesta, můžete podat nejdříve stížnost k vedení nemocnice s požadavkem na omluvu a finanční satisfakci a v případě neúspěchu pak podat na nemocnici žalobu na ochranu osobnosti za nezákonné omezení osobní svobody a rodičovských práv.

Vaše Férová nemocnice

 

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS