Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na vlastní pokoj v porodnici při silné alergii na dezinfekci

Dobrý den. Při prvním těhotenství jsem při pobytu v porodnici zjistila, že mám silnou alergii na používanou dezinfekci, ve které se pere ložní prádlo, noční košile a rozprašuje se na WC, sprchu a umyvadlo přímo na pokoji. Na pokoji jsme byly dvě matky. Chci se zeptat, jestli mám v tomto případě nárok na vlastní pokoj bez příplatků, kde budu sama, aby se tam dezinfekce používat nemusela a to z důvodů, že nemám finanční prostředky na to, zaplatit se nadstandardní pokoj, kde bych byla sama? Vše je myšleno na pokoji, kde se v nemocnici tráví cca 4 dny po porodu, nebo je řešením podepsat revers a jít domů hned druhý den po porodu? Děkuji.

Laila

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona byste měla mít právo na poskytovanou péči, v takovém rozsahu, aby neohrožovala Vaše zdraví, proto byste měla být umístěna v pokoji, ve kterém se nepoužívá dezinfekce, na kterou máte alergii. Nejedná se však o nadstandardní pokoj, kde se platí nadstandardní služby jako např. samostatná televize, samostatná koupelna a wc, připojení k internetu, možnost přespání jiné osoby apod.

O Vaší alergii je dobré nemocnici informovat předem. Pokuste se nejprve domluvit v nemocnici, zda by mohli ve vašem pokoji použít dezinfekci jinou či dezinfekci nepoužívat vůbec s tím, že byste si přinesla vlastní ložní prádlo a košile.Výdaje nemocnici za to, že nebude používat dezinfekci, která vám bude způsobovat alergii, by Vám měla případně zaplatit zdravotní pojišťovna.

Revers je možné podepsat, pokud porod proběhne bez komplikací. Jedná se tzv. ambulantní porod.

Pokud máte na výběr z více porodnic, zkuste si zjistit, zda v jiné blízké nemocnici nepoužívají jinou dezinfekci, na kterou nemáte alergii, a hospitalizujte se tam. Další možnostmi jak se vyhnout problému dezinfekce v porodnici je porodit v tzn. porodních centrech a nebo porodit přímo doma.

Vaše Férová nemocnice

5.12.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS