Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Můžu mít svoji gynekoložku u porodu?

Dobrý den, jsem ve 13. týdnu těhotenství a již od začátku jsem byla rozhodnuta, že chci svoji paní gynekoložku u porodu. Dozvěděla jsem se však, že v naší porodnici dělají ambulantním gynekologům problémy a mstí se pak i sestrám a ostatnímu personálu, který při porodu asistuje. Jaké právo mám na svoji lékařku u porodu v nemocnici, když si její služby zaplatím. Za odpověď předem děkuji

Odpověď:

Dobrý den,

přímo dané právo na gynekoložku u porodu není výslovně zakotveno v právních předpisech. Nicméně porodnice nabízejí jako nadstandard možnost přítomnosti zvolené osoby u porodu. I když s hrazením poplatků za tuto "službu" nesouhlasíme, neboť se domníváme, že o žádnou službu vlastně nejde a že ve skutečnosti jde o úhradu bez právního důvodu, v případě, že ji porodnice nabízí - nemůže ženě diktovat, koho si může nebo nemůže jako doprovod zvolit.

Můžete si tedy zvolit svoji gynekoložku jako doprovod. Problém může nastat spíše z toho důvodu, že za poskytovanou péči při porodu nese právní odpovědnost porodnice, nikoliv gynekoložka. Personál porodnice tedy může požadovat, aby gynekoložka nezasahovala do porodu a nevykonávala žádné lékařské a zdravotnické výkony. Ty by měl vykonávat personál porodnice, nebo by alespoň musela existovat nějaká smlouva mezi nemocnicí a gynekoložkou. Takové smlouvy ale v naší zemi nejsou standardní.

Vaše Férová nemocnice

 

 

 

17.9.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS