Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Může pediatr hlásit na sociálku vegetariánství u dítěte?

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu. Máme sedmiměsíční dcerku a jsme rozhodnuti nepodávat jí ve stravě maso ani vejce z etických, náboženských a dalších důvodů. Obávám se však tlaku pediatričky (již jsme se rozhodli neočkovat z důvodu zátěže v rodině, otec silná reakce na antibiotika, moje sestra dostala rakovinu po očkování proti rakovině děložního čípku - do té doby bez nálezu). Může nás někam nahlásit za to, že dceři nedáváme maso a vejce? Jak je toto upraveno v zákoně? Znepokojil mě případ, kdy se chlapec stravoval bez masa, ale vejce jedl a byl z adoptivní péče babičce odebrán. Moc Vám děkuji za pomoc.

FN

Odpověď:

Dobrý den,

volba způsobu stravování dítěte patří mezi rodičovská práva a rodiče jsou oprávněni stravovat své dítě v souladu se svým etickým a náboženským přesvědčením. To vyplývá ze zákona o rodině i z Listiny základních práv a svobod.

Podle stanovisek zahraničních odborných organizací "správně rozvržená vegetariánská strava je zdravá, nutričně vyvážená a zdravotně přínosná v prevenci i léčbě různých onemocnění", a to i u dětí. Přičemž vegetariánskou stravou se myslí i strava lakto-vegetariánská nebo veganská. Úlohou lékaře je tedy respektovat etickou a náboženskou volbu rodičů a poskytovat jim v souladu s touto volbou poradenství podle vědeckých poznatků tak, aby strava dítěte byla vyvážená a poskytovala dítěti vše potřebné pro jeho zdravý vývoj.

Na druhou stranu existují situace, kdy dochází ve stravování dítěte ze strany rodičů k zanedbávání péče o dítě. Může jít zejména o situace, kdy rodiče nerespektují nezbytný dietní režim dítěte potřebný ze zdravotních důvodů. V případě vegetariánství si lze představit situaci, kdy rodiče nedbají na nutriční vyváženost stravy, lékař zjistí v důsledku toho špatný zdravotní stav dítěte a přesto rodiče situaci odmítají řešit. V takových případech má lékař právo a zároveň také povinnost podle zákona o sociálně-právní ochraně dětí podat oznámení orgánu sociálně-právní ochrany dětí, protože rodiče nejednají v zájmu dítěte a jeho zdravého vývoje.

Ve Vašem případě by na Vás lékařka neměla činit žádný nátlak, ale měla by Vám poskytnout informace o správném stravování dítěte při vyloučení masa a vajec z jídelníčku. Pokud by došlo k nátlaku nebo dokonce k bezdůvodnému hlášení k orgánu sociálně-právní ochrany dětí, pak můžete do jednoho roku podat stížnost k České lékařské komoře, neboť by patrně došlo k etickému pochybení a k bezdůvodnému porušení lékařské mlčenlivosti.

Starší případ odebrání chlapce babičce byl podle našich informací exces a pochybení úřadů. Pokud by došlo k podobným snahám ze strany orgánu sociálně-právní ochrany dětí vůči rodičům z důvodu vegetariánství, pak je vhodné se obrátit na veřejného ochránce práv, který je schopen zjednat nápravu a již v minulosti pomohl rodičům, jejichž rodičovská práva byla úřady porušována.

Vaše Férová nemocnice

3.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS