Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Lze považovat nedocházení na zubní preventivní prohlídky za zanedbání péče o dítě

Dobrý den,

prosím o laskavou informaci, zda lze níže popsanou skutečnost považovat za zanedbání povinné péče u dítěte, nebo ne.

Jsem s manželem v komplikovaném rozvodovém řízení. Manžel nesouhlasí s žádnou se zdravotních péčí, kterou vyberu nebo navrhnu já a které naše tři děti mají. Během posledních dvou let jsem manžela několikrát vyzývala ke komunikaci a spolupráci ohledně zubní péče dětí. Téměř vždy nereagoval, s výjimkou odpovědí, kdy mi zorganizování či provedení jakékoliv prohlídky či péče zakazoval, vyjádřil nesouhlas s vyšetřením či ošetřením, s tím, že děti svého zubaře (kterého vybral on a kde byli pouze jednou) mají. Výpisem výkonů z pojišťovny a z informací od dětí jsem zjistila, že jeden z našich synů nebyl na preventivní zubní prohlídce přes dva roky. Syn je v péči otce, kdy má určený styk se mnou 6 dni v měsíci, resp. od září letošního roku 8 dní. Upozornila jsem OSPOD na skutečnost, že jeden z našich synů nebyl u lékaře přes dva roky a že by se mohlo jednat o zanedbání povinné péče ze strany otce. Dostala jsem odpověď, kde me pracovnice informuje, že zubní prevence je věc dobrovolná nikoliv povinná a že máme oba rodiče stejnou povinnost se o dítě řádně starat a nemůže ve věci tudíž zahájit šetření. Více se problémem nehodlala zabývat. Z odpovědí na vašich stránkách jsem se dozvěděla, źe chodit na preventivní prohlídky povinné je a dohledala příslušné paragrafy. Mohu tedy požadovat zahájení šetření na OSPODu nebo ne, případě si i na postup OSPODu stěžovat? Manžel nesouhlasí se mnou navrženou stomatologickou péčí, s tím, že syn svého zubaře má, nicméně tam s ním již přes dva roky nebyl a na výzvy k řešení nereaguje. Odpovědnost mám za péči o syna také, ale měla jsem ho vždy jen na víkendy a na ty nemohu plánovat zdravotnické prohlídky či výkony. Od letošního září se styk o dva dny rozšířil a syna jsem vzala na preventivní prohlídku i přes nesouhlas manžela a lékař zjistil kazy. Manžel opět nereaguje, nesouhlasí s ošetřením a já nevím, jak situaci dále řešit. Situací se budeme zabývat na schůzce na OSPODu, kde jsem však byla již informována, že tento nemá žádný prostředek situaci řešit. Prý se musíme domluvit, komunikovat a spolupracovat. Syn má ovšem kazy, čas běží a nic se neděje. Jsem přesvědčená, že se jedná o zanedbávání povinné péče. Děkuji

Emily

Odpověď:

Dobrý den,

povinnost dostavit se na preventivní prohlídku je opravdu stanovena zákonem (o veřejném zdravotním pojištění). Neplnění této povinnosti není sankcionováno, sankce může být uložena pouze v případě, že se na opakovanou výzvu pojišťovny osoba na prohlídku nedostaví. Příslušná zdravotní pojišťovna může uložit pokutu až do výše 500 Kč za neplnění této povinnosti.

K provedení běžného zákroku, jakým je například ošetření zubního kazu, postačuje souhlas jednoho z rodičů. Neměl by proto být problém, když se Vy sama dostavíte se synem na ošetření k zubaři, na některých zubních klinikách jsou prováděna vyšeření i v sobotu.

Naše poradna se zabývá medicínským právem, a proto Vám bohužel nemůžeme poradit v záležitostech týkajících se OSPODu, zda byl jeho postup správný, nebo ne. Doufáme, že se Vám podaří na příští schůzce záležitost vyřešit.

Vaše Férová nemocnice

19.11.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS