Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hostinský pokoj jako forma hospitalizace

Dobrý den, chtěl bych Vás touto formou požádat o radu v rámci poporodní hospitalizace. Manželka byla 3 dny po porodu propuštěna z nemocnice, kdy narozené děti dvojčata zůstaly v péči oddělení JIP, kvůli předčasnému porodu a nedonošenosti. Po žádosti o opětovnou hospitalizaci byla umístěna na tzv. Hostinský pokoj. Lze tento považovat za formu hospitalizace? Následně bylo manželce sděleno, že v rámci boundingu si muže děti umístit trvale s sebou na hostinský pokoj, který sdílí s jinou maminkou. Dle manželky ovšem není pokoj dostatečně vybavený a prostorný k umístění 3 dětí a 2 matek a nezajišťuje odpovídající podmínky. Otázka samotná je na umístění pokoje, jenž se nachází v jiném podlaží budovy než jednotka JIP, tudíž existuje jakási vzdálenost ošetřujícího personálu v případě nutnosti okamžitého zákroku. Po našem vznesení připomínek, ze takové řešení nepovažujeme jako nejlepší ve prospěch pacienta, byl po úvodním odmítnutí – vysvětleno na přání či direktivu místního primáře, nabídnut v rámci hospitalizace z nedostatečných kapacitních důvodů pouze pokoj nadstandardní kategorie, tedy placený. I u tohoto řešení se pan primář nechává vzkazovat, ze v případě kapacitní nutnosti bude manželka opět z nemocnice propuštěna. Lze považovat takový postup za zákonně přiměřený, včetně zmiňovaného umístění děti mimo ošetřující oddělení a personál? Jakým způsobem se dá postupovat v případě, že budeme žádat jinou formu hospitalizace, tedy bez nákladu a výdajů za nadstandardní pokoj pro manželku? Obracím se nás s důvěrou, manželka je z celé situace velmi vystresovaná a mám obavu o její následný zdravotní stav. Předem děkuji za konzultaci

 

Odpověď:

Dobrý den,

děkujeme za projevenou důvěru a za dotaz zaslaný do naší poradny a omlouváme se zpoždění s jeho zodpovídáním. Toto zpoždění je způsobeno velkým vytížením naší poradny. Na následujících řádcích se pokusím odpovědět na Vámi položené otázky.

Obecně je to tak, že hospitalizací rozumíme pobyt ve zdravotnickém zařízení s nepřetržitým provozem při poskytování lůžkové zdravotní péče (§ 9 zákona o zdravotních službách). Pobyt v nemocnici v tzv. hostinském pokoji lze tedy z tohoto důvodu považovat za formu hospitalizace.

Co se týče vašeho dotazu ohledně vzdálenosti nemocničního pokoje od ošetřujícího personálu nemocnice, mělo by jít o takovou vzdálenost, aby bylo možné v případě potřeby v co nejkratší době realizovat ošetření pacienta. V tomto případě, pokud je v blízkosti hostinského pokoje přítomen zdravotnický personál (nemusí se jednat o personál JIP), je tato podmínka splněna (§ 46 odst. 1 písm. b zákona o zdravotních službách). Samozřejmě rovněž záleží na aktuálním zdravotním stavu Vašich dětí.

Nadstandardní nemocniční pokoje jsou od roku 2013 plně hrazeny z vlastních nákladů pacienta. Tuto variantu je možné zvolit v případě, že Vám nevyhovuje varianta základní (v tomto případě hostinský pokoj). Více informací o nadstandartních pokojích naleznete zde.

Nemocnice je obecně povinna umožnit pobyt rodiče spolu s dítětem v nemocnici. Výjimkou je však situace, kdy to kapacita nemocnice neumožňuje (§ 47 odst. 1 písm. b zákona o zdravotních službách). V takovém případě by skutečně Vaše manželka mohla být z nemocnice opět propuštěna, a to i v případě, kdy by pobývala na nadstandardním pokoji.

Doufáme, že jsme dostatečně odpověděli na Váš dotaz. V případě jakýchkoli dalších otázek nás neváhejte kontaktovat.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

 

16.5.2018

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS