Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace matky a pobyt dítěte s ní v nemocnici

Dobrý den,


Dnes nastupuji k hospitalizaci, mám syna 10 týdnů a jediná možnost jak může být se mnou dle lékařů. Je "ubytovaní" syna na jiném oddělení. Já nastupiji na atb kapačku kvůli vysoce rezistentni bakterii klebsiolla. Syn je plně kojen, ale po dobu braní atb nesmím kojit, chci se zeptat, zda opravdu mě mohou takto od syna oddělit, abych za ním jen docházela a v noci musel být sám v cizím prostředí.


S pozdravem


FN

Odpověď:

Dobrý den,

zákonná úprava pamatuje na situace, kdy je pacientem dítě, to má ze zákona o zdravotních službách nárok na nepřetržitou přítomnost zákonného zátupce po dobu hospitalizace, viz zde. Naopak pokud je pacientem rodič, tak sice můžeme vyvozovat, že i ten si může zvolit osobu blízkou, která bude přítomna hospitalizaci, avšak zákon již zde nemluví o nepřetržité přítomnosti. Navíc zde komplikaci představuje i to, že přítomnost osoby blízké musí být v souladu s vnitřním řádem nemocnice a Vy jako pacient máte povinnost se tímto vnitřním řádem řídit.

V situaci, kdy je pacientem rodič, je tak možnost vynutit nepřetržitou přítomnost rodiče u dítěte ztížená, avšak ani zde nesmí být rozhodnutí nemocnice projevem svévole, ale musí být logicky zdůvodnitelné. Doufáme, že se Vám podařilo dosáhnout, takové dohody s nemocnicí, která co nejméně narušila Váš kontakt s dítětem.

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

25.1.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS