Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Hospitalizace dvojčat

Dobrý den,


čekáme dvojčata a mám dva dotazy vyplývající s negativní zkušenosti kamarádek.

1. Můžu požádat, aby byly dvojčata spolu případně v inkubátoru a ne je rozdělovat do dvou?

2. Hospitalizace jednoho z dvojčete:

Jedno dvojče je hospitalizováno (normálně na novorozeneckém oddělení nemocnice). Matka kojí. Z důvodů chřipkové epidemie zakázali přijmout zdravé dvojče. Matka dojíždí co 3 hodiny na kojení a přitom se stará i o druhé dítě - též kojí. Bohužel nemohla ale zůstat nepřetržitě, protože jim vadilo tam mít to druhé dítě. Já nevím, kde je lidskost?

Díky 

Petr

Odpověď:

Dobrý den,

Nejprve k vaší první otázce, týkající se umístění novorozených dvojčat do jediného inkubátoru. Zde nedokážeme poskytnout právní radu, jde především o to, zda by nemocnice disponovala inkubátorem, který by umožňoval umístění více dětí (vzhledem k velikosti a zachování funkcí přístroje). Můžete se na vámi vybranou porodnici předem obrátit, dotázat se, zda takový inkubátor mají k dispozici, nebo jaká je jejich obvyklá praxe. Jakkoli mohou být zdravotní služby poskytovány dítěti až na výjimky jen na základě souhlasu zákonných zástupců, v tomto konkrétním případě se nedomníváme, že by zdravotníci byli povinni respektovat příkaz či přání zákonných zástupců, pokud k tomu objektivně nejsou vhodné podmínky.

Co se týká hospitalizace druhého dvojčete, je nutné nejprve připomenout, že nezletilý pacient má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce nebo pečující osoby. Toto právo se ale realizuje v souladu s vnitřním řádem zdravotnického zařízení, který bude typicky upravovat podrobnosti. Zákon sám tak nijak neupravuje, zda nemocnice musí přijmout průvodce nezletilého pacienta i s dalším dítětem.

Máme za to, že by se nemocnice měla snažit vyjít rodičům vstříc, avšak musí také dbát o zajištění bezpečnosti všech osob (tj. pacienta, průvodce, dalšího dítěte, dalších osob na oddělení) a nerušený průběh léčebného režimu u pacienta, případně dalších pacientů oddělení. Omezení v případě chřipkové epidemie jsou z tohoto důvodu ospravedlnitelná. Nabízela by se možnost, aby byla matka s dětmi umístěna v samostatném pokoji "v izolaci", ale je jen na zvážení zdravotníků, zda by takové opatření považovali za dostatečné. Nedomníváme se tedy, že by existovala cesta, jak se domoci hospitalizace druhého dvojčete, především v době omezení způsobených chřipkovou epidemií.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

21.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS