Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Druhý císařský řez na přání rodičky

Dobrý den, prosím Vás moc o radu. Plánuji druhé těhotenství, přičemž to první skončilo akutním císařským řezem. Druhý porod chci také tak. Mám hrůzu z toho, co se zase může při normálním porodu stát. I když znám statistiky, rizika i bolest, věřím, že sekce je prostě bezpečnější pro miminko i přes riziko pro mě jako matku, které si uvědomuji. První jizva se hojila se zánětem. Mám právo žádat a skutečně druhý porod podstoupit císařským řezem? Vždyť je známo že jizva může i při bezproblémovém přirozeném porodu prasknout. Pokud by se to stalo a miminko nepřežilo nebo já přišla o dělohu, co si na kom vezmu a koho žalovat? Prý i když ošetřující gynekolog sekci doporučí, v porodnici to nemusí respektovat. Bohužel dnes jsou ženy nuceny rodit druhé dítě přirozeně. Pokud je to skutečně tak, druhé děťátko si raději ani nedovolím počít. Moc Vám děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

žena u nás skutečně nemá právo dožadovat se provedení císařského řezu. K provedení každého lékařského zákroku je třeba především zdravotní indikace a to platí i pro císařský řez. Pokud není indikace dána, zákon zakazuje lékaři zákrok provést, ať si jej žena přeje nebo ne. V některých případech ale může být na názoru konkrétního lékaře, zda je císařský řez potřebný či nikoliv.

O tom, jestli je přání rodičky dostatečný důvod pro provedení císařského řezu, se v odborné veřejnosti stále vedou diskuze. Možnost prasknutí jizvy by však lékař mohl považovat za dostatečný důvod pro indikaci porodu císařským řezem. Nejlepší tedy bude se přijít poradit přímo do konkrétní porodnice a předem se domluvit s porodníky na postupu ve Vašem případě. Je možné, že v jednom zdravotnickém zařízení neuspějete, ale že Vám budou ochotni vyhovět v jiném zdravotnickém zařízení. Zkuste se proto obrátit na více porodnic, pomůckou Vám také mohou být stránky Aperio s přehledem porodnic, kde se také dozvíte, v kolika % případů se v dané porodnici provádí císařský řez. Někde je to dokonce kolem až kolem 30 %, přestože tak vysoké procento svědčí o tom, že je zákrok prováděn nadměrně.

Více o tématu si můžete přečíst například v tomto dotazu.

Vaše Férová nemocnice

12.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS