Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

29.11.2012V poslanecké sněmovně proběhl seminář o informovaném souhlasu

 

Dne 29. 11. 2012 se v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR uskutečnila konference na téma Informovaný souhlas - komu vlastně slouží?, které se zúčastnily i dvě naše dobrovolnice.

Na konferenci vystupovali právníci JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. a JUDr. Petr Šustek, kteří se oba velmi aktivně zabývají problematikou medicínského práva.

Hledisko lékařů na problematiku informovaného souhlasu přednesli MUDr. David Marx ze Společné akreditační komise, o.p.s. a MUDr. Alice Němcová z klinických hodnocení SÚKL. Do debaty se zapojil i Jiří Adolt s vysvětlením, jakou podobu a smysl má pojištění poskytovatelů zdravotních služeb u komerčních pojišťoven. Milým překvapením byla i krátká přítomnost - v pozvánce neuvedená - profesora MUDr. Jana Pirka, DRSC.

Profesor Pirk popsal, jak by měl vypadat správný informovaný souhlas pacienta před plánovanou operací. Především by lékař měl poznat svého pacienta, ke každému mít individuální přístup, předat mu všechny informace srozumitelným jazykem a mít alespoň chvíli čas pouze na něj. V žádném případě by neměl dávat pacientovi najevo, že jeho čas je drahý.

Audiozáznam z konference si můžete stáhnout zde:

první část

druhá část

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS