Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

18.6.2010Plošné očkování proti TBC v ČR končí

České děti se už nadále nebudou v porodnicích plošně očkovat proti tuberkulóze. Oznámil to předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula v pořadu Události, komentáře dne 11. 6. 2010. Česká televize věnovala otázce očkování prostor v reakci na tiskovou zprávu Ligy lidských práv o rodičích, kterým ministerstvo odpustilo vysokou pokutu, která jim byla původně uložena za to, že nepokračovali v povinném očkování, přestože se u dítěte projevily nežádoucí účinky po prvních dávkách vakcíny.

Prymula informoval o tom, že je již připravena změna vyhlášky, kterou se ruší plošné očkování proti tuberkulóze, podle něj budou nadále očkovány jen zvlášť rizikové skupiny. Vyhláška by měla být schválena maximálně do několika týdnů.

Odborné lékařské společnosti jistě tento krok uvítají, ke zrušení tohoto očkování marně už delší dobu vyzývaly. Důvodem byla malá účinnost vakcíny, ale i vysoký výskyt komplikací u dětí. Imunolog Vojtěch Thon dokonce na odborném semináři v Poslanecké sněmovně v březnu tohoto roku upozornil, že toto očkování již způsobilo úmrtí 5 novorozenců, a volal po změně. Hlavní hygienik poté svolal odborný tým, který rozhodl, že se plošné očkování ruší. Česká republika se tak přidá k ostatním státům západní Evropy, které očkují proti TBC jen rizikové děti, nebo neočkují vůbec.

 
zpět na přehled aktualit
 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS