Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Odpovědonost zubaře za zákrok

Před 5 lety mi dal jeden zubař i přes mé odmítání rovnátka. Ta mne stála 12 000 Kč za patro. Jenže z rovnátek mě bolely zuby tak, že jsem nemohla spát, jíst ... Za dva týdny nošení jsem měla úplně rozedřený jazyk a dásně. Z toho se vyklubal pořádný zánět a já musela každý den docházet na opichování a řezání dásní. Když jsem si zubaři stěžovala, byl na mne sprostý. Byl protivný a ještě mi rovnátka nechal a dal mi silnější oblouk, který mne dráždil ještě více. Nyní mám zuby ještě horší než předtím a musím chodit každé 2 týdny na kontrolu k normálnímu zubaři, kvůli dásním a zánětu. Celková léčba se vyšplhala na 120 000 Kč. Mohu ho žalovat?

jdmt

Odpověď:

Dobrý den,

pokud chcete, tak lékaře samozřejmě žalovat můžete. Pokud se rozhodnete věc řešit podáním žaloby, jednoznačně doporučujeme obrátit se na advokáta se zkušenostmi v podobných záležitostech. Více informací o možných nárocích a o tom, jak si najít advokáta naleznete v podobném dotazu zde.

Ve svém dotazu píšete, že Vaše problémy začaly před 5 lety, a tak hrozí, že velká část nároků již bude promlčena To by znamenalo, že například u žaloby na ochranu osobnosti byste mohla vysoudit pouze omluvu, nikoli odškodné, kde sice promlčecí lhůta není, což však neplatí pro peněžní kompenzaci, které se promlčí po 3 letech. Náhrada škody na zdraví se promlčuje po 2 letech od doby kdy k ní došlo a kdy jste se dozvěděla o tom, kdo za ni odpovídá. Více informací o soudním řešení a promlčecích lhůtách naleznete zde.

Všechny lékařské úkony, které Vám Váš zubní lékař provedl, jistě nebyly pouze v jeden den před pěti lety. Bylo by proto vhodné s advokátem probrat, kdy Vám byly jednotlivé úkony provedeny, třeba by se pak na některé promlčení nemuselo vztahovat.

Také může podat stížnost k České stomatologické komoře, která lékaře může v případě pochybení disciplinárně potrestat. Více informací o stížnosti naleznete zde.

Vaše Férová nemocnice

23.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS