Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Pochybení zubního lékaře

Dobrý den,

v březnu 2012 jsem si o předmět zapečený v housce vylomila část zubu - šestka vlevo dole. Po objednání jsem zašla ke své zubařce a ta mi zub zadělala bílou plombou a já odešla domů. Po nějaké době mne ale zub začal bolet, a tak jsem opět zubařku navštívila. Konstatovala zánět, do zubu vyvrtala díru a dala vložku pro odumření zubu. V červnu jsem šla na kontrolu a byl mi čistěn zubní kanálek, a to velmi bolestivě, a když jsem se cukala, že mne to strašně bolí, zubařka mi propíchla v kanálku nějakou cévku, a protože to dost krvácelo, poslala mne domů a pozvala mne až na září. Měla jsem ale pořád bolesti, tak jsem zašla k zubařce dřív a ta řekla, že to nic není, že to k tomu patří, a poslala mne domů. V září jsem k zubařce přišla a přestože jsem říkala, že mne zub stále bolí, zadělala mi ho nějakým cementem a řekla, že jako zubařka s tím není spokojená, ale že mám v listopadu přijít na potažení bílou barvou.

Zub mne ale stále bolel, a pak už i kost až k uchu, a to tak hrozně, že jsem myslela, že si zub vytrhnu, a nemohla jsem jíst ani spát. Zubařce už jsem ale nevěřila a měla už veliký strach, proto jsem vyhledala jiného lékaře. Ten mi okamžitě udělal RTG, což mi moje zubařka neudělala ani jednou! A k našemu překvapení zjistil, že zubařka mi zlomila část jehly v zubním kanálku, a to tak špatně, že už nešla vyndat jinak, než vytrhnout zub, odebrat dáseň pod ním a odsekat část kosti. Teď musím čekat min. do května, než mi doroste kost, aby mi mohli dodělat umělý zub. Hodně mi to vadí, protože je mi teprve 28 let a nemám zub, čeká mne další nepříjemnost s novým zubem, špatně se mi jí a ty bolesti celých 5 měsíců před tím ani neumím popsat. Rozhodně chci za tyto nepříjemnosti, které se vším všudy budou trvat min. 10 měsíců, odškodné, a tak by mne zajímalo, jak velkou částku bych měla žádat, aby byla reálná?

Děkuji

Animal

Odpověď:

Dobrý den,

při škodě na zdraví máte nárok na:

  • náklady spojené s léčením (regulační poplatky, náklady na pobyt v nemocnici, zdravotní pomůcky apod.),
  • ušlý zisk, tedy ztráta výdělku (hradí se formou pravidelné výplaty, vychází se z předchozí průměrné mzdy poškozeného)
  • bolest a ztížení společenského uplatnění (jedná se o jednorázovou částku, která je spočítaná podle bodů uvedených ve vyhlášce za určité poškození zdraví, kdy jeden bod má hodnotu 120 Kč). Např. samotná ztráta zubu je ohodnocena 10 body, tj. 1 200 Kč. (K tomu se však připočte operace, bolest způsobená odebráním dásně, odsekáním kosti a další.) Toto bodové ohodnocení provede ošetřující lékař (tedy zřejmě Váš nový zubař), případně pak soudní znalec. Soud však může tuto částku v mimořádných případech zvýšit.

Nejsme bohužel schopni přesně určit výši odškodného, ta bude určena na základě bodového ohodnocení bolesti a ztížení společenského uplatnění v lékařském posudku.

Pokud zvažujete vymáhat náhradu škody soudní cestou, důrazně Vám doporučujeme obrátit se na advokáta, nejlépe se zkušenostmi s vymáháním náhrady škody na zdraví. Advokáta můžete vyhledat zde nebo jednoduše zadat do vyhledávače heslo ve znění např.: náhrada škody na zdraví - advokát. Pěkně napsané informace týkající se poskytování právní pomoci advokátem naleznete také na těchto stránkách. Především pro Vás mohou být zajímavé informace o finančních nákladech právního zastoupení, které uvádí tento článek.

Vaše Férová nemocnice

8.4.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS