Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nesouhlas pacienta s postupem lékaře

Dobrý den, mám dotaz, pracovala jsem v rizikovém zaměstnání, kde po vyšetření na preventivní prohlídce mě lékařka uznala za zdravotně nezpůsobilou, tj. 9. 4. 2010. Pak mne vyslala na neurologii, kde jsem byla objednána na EMG, vyšetření potvrdilo lehký syndrom karpálního tunelu, tj. od toho dubna, bolesti již nemám, také jsem se podrobila nukleárnímu vyšetření dne 19. 7. 2010 a žádný zánět nebyl potvrzen. Nyní mám možnost vrátit se zpět do práce, i když po výpovědi, tj. 30. 6. 2010. Jenže smluvní závodní lékař mi vstupní prohlídku odmítá potvrdit, chci se vrátit a nechci být omezována, pokud nejsem „mrzák“, co mohu v takovém případě dělat, kam se mohu obrátit?

Odpověď:

Dobrý den,

vzhledem k tomu, že se jedná o rizikové zaměstnání, doporučuji Vám, aby jste si od závodního lékaře nejprve vyžádala kopii Vaší zdravotní dokumentace a s touto navštívila odborného lékaře. Pokud tento lékař nebude Váš zdravotní stav považovat za neslučitelný s Vaší dřívější prací, pak trvejte na potvrzení vstupní prohlídky u závodního lékaře.

Jestliže závodní lékař, i po předložení odborného vyjádření konzultujícího lékaře, odmítne vstupní prohlídku potvrdit, požadujte vydání lékařského posudku.

Proti tomuto posudku pak můžete do 15 dnů od jeho obdržení podat návrh na přezkoumání prostřednictvím ošetřujícího lékaře (tj. ve Vašem případě prostřednictvím závodního lékaře) k vedoucímu zdravotnického zařízení (nemá-li ošetřující lékař vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři). Jestliže Vašemu návrhu nebude vyhověno, měl by být postoupen, do 30 dnů jako odvolání, orgánu, který zdravotnické zařízení zřídil, nebo registroval (nejčastěji krajský úřad, nebo ministerstvo zdravotnictví). Ten pak Váš návrh buďto zamítne, nebo zruší napadený lékařský posudek a vrátí věc zdravotnickému zařízení k novému rozhodnutí.

Více informací, včetně vzorů stížností naleznete zde

Vaše Férová nemocnice

22.7.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS