Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Možnost odškodnění

Dobrý den,

dne 9. 8. 2017 jsem měl autonehodu, po které mě rychlá zdravotnická pomoc odvezla do nemocnice A.
V nemocnici A mi udělali rentgen plic, pravé ruky a pravé kyčle. Na rentgenech plic a pravé ruky nic nenašli,
ale na rentgenu pravé kyčle byla objevena více frakturová obstrukce acetabula, což bylo podle nich staré zranění, tudíž to nijak neřešili. Dále mi provedli CT hlavy a krku, kde zjistili podvrtnutí krční páteře. Dále jsem měl menší oděrky na levé ruce, levém chodidle a velkou ránu na levém koleni, kterou mi nesešili. V nemocnici A jsem byl jeden den na pozorování, přičemž jsem si neustále stěžoval na bolest pravé kyčle, která také nebyla nijak řešena. Po třech týdnech jsem byl na kontrole na chirurgické ambulanci B, kde mě poslali na rentgen pravé kyčle. Na rentgenu se objevila ona výše zmiňovaná fraktura, ovšem se závěrem, že je čerstvá (tudíž ze dne 9. 8. 2017). Chtěl bych se zeptat, jestli je možné žádat po nemocnici A nějaké odškodnění.

Děkuji za odpověď.

Jiří

Odpověď:

Dobrý den,

odškodnění je možné získat v případě, že lékař pochybil při výkonu řádné zdravotní péče. Pokud tedy máte podezření na pochybení lékaře, máte několik možností, jak se odškodnění domoci. Upozorňujeme, že jsme právní poradna a nikoliv zdravotníci či znalci v oboru lékařství, tudíž nedokážeme posoudit, jak pravděpodobné je získání odškodného ve Vašem případě. Vše závisí především na tom, jak lékař postupoval a zda opravdu došlo k pochybení z jeho strany. Můžeme Vám poskytnout radu, jak ve Vašem případě postupovat z právního hlediska.

Nejprve bychom doporučili vyžádat si od nemocnice A Vaši zdravotnickou dokumentaci, ve které je zaznamenán průběh Vaší léčby. Tato zdravotnická dokumentace Vám poslouží i jako důkaz. Nejlepší je konzultovat dokumentaci z nemocnice A a chirurgické ambulance B s nezainteresovaným lékařem. Tak se dozvíte, zda k nějakému pochybení skutečně došlo, a zda je na místě pouštět se do případného sporu. Odškodnění se můžete domáhat jak cestou mimosoudní, tak cestou soudní (k oběma způsobům řešení naleznete více informací na stránkách Ligy lidských práv zde).

Mimosoudního odškodnění se můžete domáhat přímo na zdravotnickém zařízení, a to např. formou dopisu, ve kterém uvedete všechny rozhodné skutečnosti, případně přiložíte důkazy a uvedete výši odškodnění, kterou žádáte. Již v této fázi by bylo vhodné být zastoupen advokátem, pro případ uzavření dohody je vždy lepší mít na své straně odborníka. Obecně se doporučuje domluvit se takto mimosoudně, jelikož tato varianta je pro obě strany rychlejší, úspornější a jednodušší. Pokud by se Vám nepodařilo uspět tímto způsobem, je zde možnost podat u soudu žalobu na náhradu škody. Proto, abyste byl s žalobou úspěšný, je třeba prokázat porušení povinnosti lékaře, vznik újmy a příčinnou souvislost mezi porušením povinnosti a vznikem újmy. V takovém případě je vhodné obrátit se na advokáta, který má se zdravotním právem zkušenosti, případně i na soudního znalce, který může zhodnotit postup lékaře. Seznam všech advokátů České advokátní komory naleznete zde. Seznam soudních znalců je přístupný na stránkách ministerstva spravedlnosti. Odkazujeme na již zodpovězený obdobný dotaz zde, ve kterém naleznete dále odkaz na počátek a běh promlčecích lhůt u nároků na náhradu škody.

Pokud byste požadoval pouze např. prošetření postupu lékaře, máte možnost podat stížnost k vedení nemocnice, ve které je lékař zaměstnán. Stížnost můžete také podat k České lékařské komoře, a to do 1 roku od předpokládaného provinění. Více o stížnostech naleznete zde a o stížnosti k České lékařské komoře zde.

 

S pozdravem

Vaše Férová nemocnice

5.10.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS