Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na odškodnění - trvalé následky po operaci

Dobrý den, můj dotaz zní, zda mohu po nemocnici požadovat odškodné za trvalé následky po prodělané strumektomii. Operaci jsem podstoupila 4/2016 v době, kdy jsem byla na rodičovské dovolené. Po operaci mám trvale ochrnutou levou hlasivku z důvodu poškození zvratného nervu. V pooperačním průběhu mně předčasně vypadl redonek (odsávání z rány), trvalo zvýšené krvácení z rány, přes půl roku jsem trpěla zvýšenou dechovou nedostatečností, brněním okolo úst, motáním hlavy. Kvůli ochrnutí hlasivky jsem také půl roku nemluvila, jenom šeptem a s vysokou fyzickou zátěží. Pro zlepšení stavu jsem absolvovala elektrostimulace nervu,bez pozitivního výsledku. Následkem stresu z pooperačního stavu jsem podstoupila rehabilitace krční páteře a okolních svalů.
Postupně se začalo zlepšovat dýchání, hlas začal naskakovat po jednom slovu. Sama jsem si platila hlasového pedagoga při pobytu v nemocnici. Po poslední kontrole je ochrnutí levé hlasivky trvalé, ale skryté, mluvím, tělesně pouze nestačím s dechem při zvýšené tělesné námaze (běh, jízda na kole apod.). Do práce můžu.Lékař se o odškodnění nezmiňoval. Jakou mám šanci, že mohu odškodnění získat?
Děkuji za odpověď

veverka

Odpověď:

Dobrý den,

Odškodnění je možné získat v případě, že lékař pochybil při výkonu řádné péče. Pokud tedy máte podezření na pochybení lékaře, máte hned několik možností. Můžete podat stížnost na daného lékaře, dále máte právo domáhat se odškodnění (náhrady škody vzniklé v důsledku pochybení lékaře). Bohužel nejsme zdravotníci a nedokážeme posoudit, jak pravděpodobné je získání odškodného v tomto případě, jelikož to závisí především na tom, jak lékař postupoval a zda opravdu došlo k pochybení z jeho strany. Můžeme Vám ovšem poskytnout návod, jak v tomto případě z právního hlediska postupovat.

Odškodnění se můžete domáhat jak cestou mimosoudní, tak soudní (k oběma způsobům řešení naleznete více informací na našich stránkách v sekci Řešení sporů). Mimosoudní řešení sporu je levnější a rychlejší, pokud se Vám nepodaří uspět tímto způsobem, dalším krokem je podání žaloby na náhradu škody.

Nárok na náhradu škody na zdraví obsahuje několik druhů nároků:

·         Náklady spojené s léčením (pomůcky, léky apod.)

·         Náhradu ztráty na výdělku (rozdíl mezi průměrným výdělkem před zraněním a nemocenskou)

·         Bolestné

·         Ztížení společenského uplatnění (trvalé následky, zranění je překážkou lepší budoucnosti)

Kdy začíná běžet lhůta pro uplatnění jednotlivých nároků je uvedeno jednotlivé nároky možno již v zodpovězeném dotazu zde.

Hlavním krokem (pro soudní i mimosoudná řešení) je vyžádat si Vaše zdravotnickou dokumentaci, kde je průběh operace i další léčby zaznamenán. Ta Vám poslouží i jako důkaz. Nejlepší je konzultovat tuto dokumentaci s jiným nezávislým lékařem. Tak se dozvíte, zda k nějakému pochybení skutečně došlo, a zda je na místě pouštět se do případného sporu.

Stížnost

Na postup lékaře můžete podat stížnost k vedení nemocnice, kde je lékař zaměstnán. Nemocnice je povinna se stížností zabývat. Stížnost můžete také podat k České lékařské komoře (ČLK) do 1 roku od předpokládaného provinění. Více o stížnostech naleznete zde a o stížnosti k ČLK zde.

Mimosoudní řešení

Odškodnění se můžete domáhat nejprve přímo na zdravotnickém zařízení, a to například formou dopisu, ve kterém uvedete všechny rozhodné skutečnosti, případně přiložíte důkazy a uvedete výši odškodnění, kterou žádáte. Již v této fázi by bylo vhodné být zastoupena advokátem, pro případ uzavření dohody je vždy lepší mít na své straně odborníka.

Soudní řešení

Pokud by nemocnice nebyla ochotna řešit spor mimosoudně, můžete se odškodnění domáhat žalobou u soudu. Proto, abyste byla s žalobou úspěšná je třeba prokázat porušení povinnosti lékaře, vznik újmy a příčinnou souvislost mezi porušením povinnosti a vznikem újmy. V takovém případě je vhodné obrátit se na advokáta, který má se zdravotním právem zkušenosti, případně i na soudního znalce, který může zhodnotit postup lékaře. Seznam všech advokátů České advokátní komory naleznete zde. Seznam soudních znalců je přístupný na stránkách ministerstva spravedlnosti.

S pozdravem,

Vaše Férová nemocnice

26.6.2017

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS