Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posuzování zdravotního stavu a ověření rozhodnutí posudkové komise

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, četl jsem v odkazech o posuzování stupně invalidity a v jednom píšete, že se zdravotní stav posuzuje celý, komplexně, a ve druhém, že se k posouzení bere vždy nemoc nejzásadnější. Je teda rozdíl na posouzení mezi úrazy a nemocemi? Existuje někde nějaká nezávislá poradna, kde si můžu ověřit verdikt posudkové komise?

ježek65

Odpověď:

Dobrý den,

při posuzování stupně invalidity se zdravotní stav hodnotí podle vyhlášky MPSV č. 359/2009 Sb. Při určování procentní míry poklesu pracovní způsobilosti se opravdu bere do úvahy nejzásadnější postižení (nemoc či úraz). Na základě tohoto nejzásadnějšího postižení se podle zmiňované vyhlášky určí, do jakého rozpětí procentní míry poklesu pracovní způsobilosti spadáte. To znamená, že pokud např. trpíte Alzheimerovou nemocís lehkým funkčním postižením, rozpětí procentní míry bude od 20 do 40 procent.

Zdravotní stav se však zároveň hodnotí i komplexně. Právě na základě celkového pohledu na zdravotní stav lékař posudkové komise určí konkrétní procentí ohodnocení poklesu pracovní způsobilosti. Určí tedy, zda zdravotní postižení odpovídá horní hranici procentního poklesu pracovní způsobilosti (tedy 40 procentům) nebo dolní hranici (20 procentům), nebo se bude pohybovat někde uprostřed (mezi 20 až 40 procenty).

Zároveň může dojít i ke zvýšení nad rozpětí určeno na základě nejzásadnějšího postižení a to pokud je zdravotní stav komplikován vícero onemocněními či úrazy nebo pokud zdravotní postižení znemožňuje výkon dosavadní pracovní činnosti (v našem příkladě tedy může dojít i ke zvýšení nad 40 procent). Naopak může dojít i ke snížení procentní míry poklesu pracovní způsobilosti pod toto rozpětí (pod 20 procent), pokud je člověk schopen adaptovat se na svůj zdravotní stav, tj. i navzdory svým potížím nadále pracovat ve svém zaměstnání, nebo si najít zaměstnání jiné.

Zvýšení nebo snížení však nesmí být vyšší než o 10 procent.

Bohužel nevíme o poradně, která by se věnovala přezkoumávání lékařských posudků, nicméně další posudek si můžete nechat vypracovat i u nezávislého lékaře a porovnat tak, zda posouzení zdravotního stavu bylo stejné. V případě, že by se posudky neshodovaly, vám však takovéto nové posouzení nezakládá samo o sobě nárok na přiznání invalidního důchodu. Pro přiznání invalidního důchodu musíte postupovat podle odpovědi na obdobný dotaz, jenž naleznete zde. Další informace naleznete i na stránkách Portálu veřejné správy.

Vaše férová nemocnice

6.4.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS