Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Posuzování invalidity

Dobrý den,obracím se na vás s prosbou o radu.
Od 19.10.2010 jsem na PN.17.8.2011 jsem podstoupila operaci páteře.
Na radu úřednice OSSZ jsem si zažádala o prodloužení podpůrčí doby.
U LPK mně tato byla prodloužena o 3 měsíce a v únoru si mám zažádat o další 3 měsíce, RHB bude prý delší.
Kolikrát si celkem mohu zažádat o prodloužení podpůrčí doby? Nemám nárok alespoň na roční plný ID? Myslite,že si mám o uplynutí podpůrčí doby žádat o ID
Podle čeho posudkový lékař hodnotí schopnost pacienta vrátit se do práce?
Mám v operováno 8 šroubů + operace 2 plotýnek a počítá se,že se vrátím do práce (i na jinou) - jsem dělnice a zvedám těžké věci - úřednice po stejné operaci 2 šrouby - plný ID na rok.
Děkuji za radu a zdravím.

atollch

Odpověď:

Dobrý den,

váš první dotaz se týká délky prodloužení podpůrčí doby poté, co uplynula zákonem stanovená základní doba 380 dní. Za splnění zákonem stanovených podmínek vám tato podpůrčí doba může být prodloužena, avšak maximálě na období o délce maximálně 3 měsíce. Toto prodloužení lze uskutečnit i opakovaně, avšak dle zákona o nemocenském pojištění nesmí prodlužování přesáhnout délku 350 dní. Poté již na podpůrčí dobu nárok mít nebudete.

Druhá věc je posuzování vašeho zdravotního stavu. To je v prvním stupni čistě v kompetenci posudkových lékařů ČSSZ, kteří ve věci způsobilosti hodnotí především splnění podmínek, jimiž jsme se již dříve zabývali např. v dotaze zodpovězením zde. Při posuzování postupují dle svého nejlepšího vědomí a svědomí, a s přihlédnutím k všem možným relevantním okolnostem.

Nic bližšího vám bohužel neřekneme, jelikož nejsme lékaři, ale právníci, a navíc i lékař může svůj verdikt vynést až po komplexním vyšetření pacienta. Tak či onak pokud máte za to, že váš zdravotní stav není vhodný pro návrat k původní pracovní činnost, rozhodně můžete žádost o udělení invalidního důchodu podat, a dále se uvidí, jak před posudkovou komisí dopadnete.

Sice to záleží čistě na posudkových lékařích, avšak troufáme si tvrdit, že ve vaší situaci by vám mohl být invalidní důchod přiznán.

Vaše Férová nemocnice

1.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS