Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Podpůrčí doba v pracovní neschopnosti

Dobrý den,

jsem od 15. září v pracovní neschopnosti. Mám vyhřezlé tři plotýnky. Doba 180 dní vyprší 13. března a jak jsem se dočetl na Vašich stránkách, tak by lékař měl ukončit mojí neschopnost. Problém je ten, že mám další kontrolu na neurochirurgii až 25.4. Neschopenku mi vystavil praktický lékař, který pravil, že se mnou nemůže nic dělat, že to je věc neurologie a na kontrolu mě pozval na 29.3. Budu mít nárok na nemocenské dávky i po těch 180 dnech?

Děkuji za odpověď.

 
 

 

Tom

Odpověď:

Dobrý den,

zda máte nárok na nemocenské dávky záleží na tom, zda po uplynutí 180 dnů od pořádku dočasné pracovní neschopnosti rozhodne Váš ošetřující lékař. Ten rozhodne o tom, zda nejste schopný vykonávat dosavadní nebo jinou pracovní činnost. Doba 180 dnů od počátku dočasné pracovní neschopnosti je významná z toho důvodu, že po uplynutí této doby lékař zjišťuje, zda je zdravotní stav pojištěnce stabilizovaný a zda je schopný vykonávat práci. Pokud by rozhodl, že Váš zdravotní stav stabilizovaný je, došlo by k ukončení dočasné pracovní neschopnosti a v takovém případě byste tedy přišel i o nárok na nemocenské dávky. V opačném případě samozřejmě trvá i Váš nárok na nemocenské dávky. Ošetřující lékař tedy neukončuje dočasnou pracovní neschopnost automaticky, ale záleží na jeho posouzení Vašeho zdravotního stavu. Dávky můžete pobírat po dobu 380 dní dočasné pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí lhůty můžete pobírat dávky maximálně dalších 350 dní, na základě Vaší žádosti a posouzení lékaře.

Pokud máte za to, že posouzení dočasné pracovní neschopnosti Vaším ošetřujícím lékařem není správné, můžete do deseti dnů ode dne obdržení posouzení o ukončení pracovní neschopnosti podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.

Jestliže vedoucí, případně přímo ošetřující lékař návrhu nevyhoví, postoupí jej do deseti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví. Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.


Na podobné otázky jsme také odpověděli již v dotazech 180 dnů podpůrčí doby, Pracovní neschopnost a podpůrčí doba, nebo Konec pracovní neschopnosti.

Vaše Férová nemocnice.

14.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS