Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

180 dnů podpůrčí doby

Dobrý den vám přeji, moc ráda bych se zeptala na můj problém. Dnem 31. 12. 2010 mi končí podpůrčí doba - 180 dnů mé pracovní neschopnosti, slyšela jsem, že je možné požádat o prodloužení nemocenského pojištění, ale nevím jestli budu dostávat ještě nemocenské dávky.

Odpověď:

Dobrý den,

po 180 dnech podpůrčí doba nekončí automaticky. Lékař má po 180 dnech trvání dočasné pracovní neschopnosti povinnost ukončit pracovní neschopnost, pokud je zdravotní stav pacienta stabilizovaný (tudíž pacient nemusí být plně vyléčen).

Pokud máte za to, že posouzení dočasné pracovní neschopnosti Vaším ošetřujícím lékařem není správné, můžete do tří dnů ode dne obdržení posouzení (o ukončení pracovní neschopnosti) podat návrh na přezkoumání. Návrh se podává prostřednictvím ošetřujícího lékaře k vedoucímu zdravotnického zařízení. (Pokud lékař nemá vedoucího, podává se návrh přímo ošetřujícímu lékaři.)

Jestliže vedoucí (případně přímo ošetřující lékař) návrhu nevyhoví, postoupí jej do pěti dnů příslušnému správnímu úřadu. Tím je ten orgán, který zdravotnické zařízení zřídil nebo registroval. Většinou se jedná o krajský úřad nebo ministerstvo zdravotnictví.

Ten odvolání buď zamítne, nebo posouzení zruší a vrátí k vydání nového nebo doplňujícího.
Podpůrčí doba trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti. Započítávají se však do ní i doby předchozích pracovních neschopností pokud spadají do období 380 kalendářních dnů před vznikem nynější pracovní neschopnosti.

Zákon počítá i s možností vyplácení nemocenské po uplynutí podpůrčí doby (tj. po uplynutí maximální možné doby podpůrčí doby – 380 dnech) v případě, pokud lze očekávat, že v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby, nabude pacient pracovní schopnost. „Prodloužené“ nemocenské se vyplácí na žádost pojištěnce. K prodloužení vyplácení nemocenské však dochází jen ve výjimečných případech.

Vaše Férová nemocnice

12.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS