Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Nárok na ID při ztrátě sluchu

Chtěl by jsem se zeptat, jestli bych měl nárok na invalidní důchod, protože neslyším na jedno ucho 100% a na druhé 60%. Celková ztráta sluchu je 70.22%. A používám sluchadlo. Děkuji za odpoveď.

marky mark

Odpověď:

Dobrý den,

jak jsme již psali v odpovědích na značné množství dotazů kladených v minulosti, posuzování snížení pracovní schopnosti, a tedy i s ním spojeného nároku na invalidní důchod, je ryze individuální záležitostí, a jediný, kdo ji může efektivně posuzovat, jsou posudkoví lékaři ČSSZ. Samotné posuzování je činěno s přihlédnutím ke všem relevantním okolnostem, které jsme ostatně již dříve uvedli např. zde nebo zde.

Pouhé uvedení procentuální ztráty sluchu bez dalších informací rozhodně nestačí k definitivnímu určení, zda nárok na invalidní důchod máte či ne. Naše poradna navíc není poradnou zdravotnickou, ale právní, a napracují u nás žádní lékaři. Ostatně i kdyby u nás lékařští pracovníci působili, nemohli by vám s jistotou nic potvrdit, neboť naše instituce není v rozhodovacím procesu ve věci přiznávání invalidních důchodů nijak činná.

Jedinou cestou jak nalézt odpověď na vámi položenou otázku tak je podaní žádosti na příslušný orgán OSSZ. Na toto podání máte samozřejmě kdykoliv nárok. Pak už jen zbývá počkat na posouzení vašeho zdravotního stavu.

Vaše Férová nemocnice

21.11.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS