Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zdravotnické dokumentace

Dobrý den, chci změnit praktického lékaře. Moje dosavadní ošetřující lékařka mi však velice arogantně oznámila, že moje zdravotnické záznamy "se ztratily" a že moje papíry zmizely v bermudském trojúhelníku a stěžovat si mohu kde chci, že mi to stejně nepomůže. Jak mám dále postupovat? Na koho se obrátit? Zdravotní pojišťovnu, policii? Rozhodně to nechci nechat jen tak. Za radu budu moc vděčná.

sedma

Odpověď:

Dobrý den,

Vaše lékařka se podle našeho názoru dopustila pochybení v tom, že řádně nevedla Vaši zdravotnickou dokumentaci. Řádné vedení zdravotnické dokumentace je povinností lékaře a může být kontrolováno a vymáháno vedoucím zdravotnického zařízení, nebo zřizovatelem zdravotnického zařízení nebo registrujícím orgánem (krajským úřadem nebo Ministerstvem zdravotnictví). Pochybení lékaře, který vede vaši zdravotnickou dokumentaci bude vyšetřovat správní orgán, který mu udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Takovým orgánem je ve většině případů kraj. Na tyto orgány se můžete obrátit se stížností. Stejně tak se můžete se stížností (případně alespoň podnětem, pokud od jednání lékaře uběhl víc jak 1 rok) obrátit na Českou lékařskou komoru, která dohlíží na výkon lékařského povolání. 

Doporučujeme Vám v tomto případě se ještě jednou pokusit o domluvu s Vaší bývalou lékařkou a zkusit zjistit, zda by dokumentaci přece jen nebylo možné najít nebo zda si ji lékařka nevedla i například v elektronické podobě. Pokuste se jí ještě jednou vysvětlit Vaši plánovanou změnu lékaře a vyzvěte ji k předání Vaší dokumentace tomuto novému lékaři. Zdůrazněte jí, že řádné vedení Vaší dokumentace a také její řádné předání, je její zákonná povinnost a při jejím nesplnění jí může hrozit řada postihů, například pokuta až do výše 500.000,- Kč či ztráta oprávnění k poskytování zdravotních služeb a že v případě, že ji ani následně nesplní, že si na její pochybení hodláte řádně stěžovat u příslušných orgánů. Je možné, že vidina takovéhoto postihu donutí lékaře k nápravě bez nutnosti dalších kroků. V případě, že ani to nepomůže, požadujte po lékaři nějaký doklad o skutečnosti, že zdravotnickou dokumentaci předat nemůže.

Nakonec můžete samozřejmě stížnost skutečně podat. O samotném podávání stížností se můžete dočíst v samostatné sekci na našich stránkách.

Vaše Férová nemocnice.

18.11.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS