Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ztráta zdravotní dokumentace

Dobrý den,
ráda bych se informovala, jak mám postupovat v případě, že se má zdravotní dokumentace ztratila kdesi v procesu předání mezi novým a původním praktickým lékařem. Jednotlivé ordinace svalují vinu na sebe. Nový praktik tvrdí, že si o dokumentaci nezažádal, ale starý má v kartě zapsanou adresu nového, na kterou prý dokumentaci odeslal na základě žádanky. Problém je, že vše se událo již před delší dobou (cca rok a půl) - v nové ordinaci mě neinformovali o tom, že by něco nedorazilo až nyní, kdy jsem díky stěhování opět měnila lékaře.
Děkuji.

Bobule

Odpověď:

Dobrý den,

v případě změny ošetřujícího lékaře je dosavadní lékař povinen na žádost předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Lékař je však povinen předat tyto informace ve formě kopie nebo výpisu ze zdravotnické dokumentace. Originál musí zůstat ve zdravotnickém zařízení, které ho vytvořilo. Takže veškerá vaše zdravotnická dokumentace by měla být v originále u vašeho minulého lékaře, který ji vytvořil. Pokuste se jej znovu kontaktovat a zažádat kopie originálů pro vašeho nového lékaře.

Pokud vaše zdravotnická dokumentace byla ztracena, můžete si na postup lékařů pouze stěžovat. Řádné vedení zdravotnické dokumentace je povinností zdravotnického zařízení a může být kontrolováno a vymáháno vedoucím zdravotnického zařízení, nebo zřizovatelem zdravotnického zařízení nebo registrujícím orgánem (krajským úřadem nebo Ministerstvem zdravotnictví). Pochybení lékaře, který vede vaši zdravotnickou dokumentaci bude vyšetřovat správní orgán, který mu udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. Na tyto orgány se můžete obrátit se stížností. Stejně tak se můžete se stížností (případně alespoň podnětem, pokud od jednání lékaře uběhl víc jak 1 rok) obrátit na Českou lékařskou komoru, která dohlíží na výkon lékařského povolání. 

V minulosti jsme zodpověděli podobný dotaz zde a zde.

Vaše Férová nemocnice

 

20.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS