Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Porušení lékařského tajemství

Dobrý den, byla jsem hospitalizována v nemocnici a poté co jsem kolegyni z práce odmítla sdělit bližší informace o svém zdravotním stavu, využila toho, že její dcera je lékařka a nechala si od ní zjistit bližší informace. Dcera mé kolegyně, lékařka si zjistila informace u mého lékaře a následně je bez mého vědomí a souhlasu předala mé kolegyni. Chci podat stížnost na porušení lékařského tajemství. Nejsem si jistá, zda stížnost podat na lékařku, které informace sdělila třetí osobě, nebo i mému lékaři, který jí tyto informace neměl sdělit? Děkuji za odpověď

aaa

Odpověď:

Dobrý den,

velmi nás mrzí, že jste se setkala s takovým jednáním lékaře. Naše poradna se tématu lékařského tajemství dlouhodobě věnuje. Odpovědi na časté dotazy z této oblasti můžete najít ZDE:

V tomto případě si můžete stěžovat nadřízenému lékaře, případně následně podat stížnost ke zřizovateli zdravotnického zařízení, České lékařské komoře nebo Úřadu na ochranu osobních údajů dalším subjektům (více o stížnostech najdete zde). Další možností je domáhat se zadostiučinění podáním žaloby na ochranu osobnosti, popřípadě došlo-li ke škodě, domáhat se soudně odškodnění. Porušením povinnosti mlčenlivosti je možno také spáchat přestupek nebo dokonce i trestný čin.

V případě, že se domníváte, že porušením lékařského tajemství došlo k výraznému zásahu do Vaší osobnosti, doporučujeme Vám konzultaci s právníkem specializovaným na medicínské právo. Advokáta zabývajícího se medicínským právem můžete nalézt v Seznamu advokátů vedeném Českou advokátní komorou nebo můžete využít webových stránek www.potrebujipravnika.cz.

Vaše Férová nemocnice

8.8.2014

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS