Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Negativní revers v psychiatrickém zařízení

Je možné, aby pacient hospitalizovaný v psychiatrickém zařízení se souhlasem soudu (aby se nemusel platit poplatek za hospitalizaci) podle ustanovení § 38 odst. 1 písm. b), zákona o zdravotních službách mohl předložit negativní revers proti farmakům a proti hospitalizaci?

Bauer

Odpověď:

Dobrý den,

standardně má pacient právo odmítnout provedení lékařského zákroku. V takovém případě si od něj lékař musí vyžádat písemné potvrzení tzv. negativní revers. Ještě před jeho podpisem však musí být poučen o svém zdravotním stavu, o výkonu, který odmítá, a o možných následcích tohoto odmítnutí.

I v psychiatrické léčebně může pacient podepsat negativní revers, existuje alě několik výjimek, kdy souhlas pacienta není třeba. Jednou z nich je i situace, kdy se jedná o nedobrovolnou hospitalizaci. To jsou případy, kdy o hospitalizaci rozhoduje soud. Soudní rozhodnutí nahrazuje souhlas pacienta s léčbou. Soud by měl vydat rozhodnutí o nedobrovolné hospitalizaci pouze v případě, kdy je pacient nebezepečný sobě nebo okolí.

Pokud tedy o Vaší hospitalizaci rozhodl soud, nemůžete podat negativní revers. Více informací o nedobrovolné hospitalizaci a dalším postupu nalezente zde.

Vaše Férová nemocnice

10.9.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS