Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změny zákona vztahující se k očkování

Bylo by k něčemu hromadné zažalování státu k mezinárodnímu soudu. Myslím v souvislosti s listinou lidských práv?

Roman

Odpověď:

Dobrý den,

chápeme-li to správně, píšete ohledně chystaných změn v právní úpravě týkající se očkování, a možností jak se bránit proti jejímu znění.

Cesta obrany je v zásadě dvojí, a dělí se podle toho, zda se člověk domáhá odškodnění za zásah do základních lidských práv a svobod, nebo mu jde přímo o zrušení ustanovení, která jsou (dle jeho názoru) v rozporu se základními lidskými právy a svobodami.

V případě první cesty by mohla připadat v úvahu stížnost k mezinárodním sudním orgánům, nejlépe Evropskému soudu pro lidská práva (dále ESLP), který je oprávněn přiznat stěžovateli nárok na finanční odškodnění, ovšem za splnění určitých podmínek. Jendou z nich je, že činností státu (tedy i vydáním právního předpisu) bylo zasaženo do ústavou a mezinárodními dokumenty garantovaných základních práv. Další je pak vyčerpání tuzemských opravných prostředků, což v praxi znamená, že stěžovatel proti tomuto zásahu bránil již u tuzemských soudních orgánů. Vzhledem k tomu, že ESLP je institucí velmi benevolentní, je možné, že nebude vyžadovat splnění druhé podmínky, pokud půjde o zvlášť závažný případ. U tohoto orgánu můžete tedy dosáhnout přiznání odškodnění, avšak na obsah příslušných zákonů přímý vliv mít nebude.

Pokud byste chtěl brojit přímo proti znění s cílem jej změnit (zrušit), nejlepší cestou je obrátit se na Ústavní soud ČR prostřednictvím ústavní stížnosti. Ústavní soud v tomto případě posoudí dle vašeho návrhu, zda jsou dotčená ustanovení v souladu s ústavním pořádkem ČR (jehož součástí je i Listina základních práv a svobod) a mezinárodními smlouvami, kterých je naše země signatářem. Pokud poté dovodí nesoulad, příslušná ustanovení zruší. Upozorňujeme však, že i pro přípustnost ústavní stížnosti musí být vyčerpány všechny dostupné soudní opravné prostředky, které bylo možné v konkrétním případě využít a v tomto případě tuto podmínku prominout nelze.

Tak či onak, pokud se rozhodnete postupovat prvním nebo druhým způsobem, musíte se obrátit na advokáta, který vám jednak poskytne pomoc s přesnou kvalifikací vašeho problému, ale který vás také musí např. zastupovat před Ústavním soudem. Seznam advokátů, ze kterých si můžete vybrat, je dostupný např. zde na stránkách České advokátní komory.

Vaše Férová nemocnice

31.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS