Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Změna lékaře

Dobrý den, mám dotaz ohledně toho, co mám vše udělat, když jsem si našla nového praktického lékaře z důvodu nespokojenosti s bývalým lékařem. S novou lékařkou mám už dohodnutý termín první návštěvy k registraci. Musím zajít k bývalé lékařce a vyžádat si zdravotnickou dokumentaci sama nebo si zažádá ta nová lékařka? A je potřeba nějak písemně zrušit registraci u bývalé lékařky nebo se automaticky ruší při nové registraci? Děkuji.

Odpověď:

Dobrý den,

pokud změníte ošetřujícího lékaře, je dosavadní lékař povinen předat nově zvolenému lékaři všechny informace potřebné pro zajištění návaznosti poskytování zdravotní péče. Lékař je ovšem povinen předat všechny informace, nikoliv tedy přímo dokumentaci. Dosavadní lékař tedy může pro nového lékaře sepsat pouze písemnou zprávu, která má zajistit bezproblémovou návaznost péče.

Dosavadní lékař Vám nemusí vydat originál dokumentace především proto, že má povinnost ji uchovávat několik let a zároveň má povinnost prokázat vykazování péče pojišťovně i zpětně.

Lékaři by si mezi sebou měli informace vyměnit sami. Pokud byste chtěla Vašemu novému lékaři vyjít vstříc, můžete se domluvit na jiném postupu. Jestliže budete chtít celou zdravotnickou dokumentaci, máte Vy sama možnost pořídit si kopii své zdravotnické dokumentace a předat ji novému lékaři.

Další informace o problematice přístupu ke zdravotnické dokumentaci najdete zde.

Při registraci máte v papírové podobě registrační list, který má dva listy. List I zůstává v evidenci lékaře a list II pojištěnci. Registrační list vyplníte u svého nového lékaře. Nic dalšího dělat nemusíte. Váš minulý lékař jen musí uschovat Váš registrační list z doby, kdy jste nastupovala k němu do péče.

Vaše Férová nemocnice

19.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS