Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zlomená čelist

Co mám dělat? Můj zubař mně zlomil při trhání zubu čelist. Následkem neléčení tohoto problému jsem dostal zánět kosti. A tento týden jsem musel podstoupit operaci, při které mi museli odstraňovat zánět z čelistní kosti. Tento zánět mi zasáhl další zdravý zub, který mi musel být také operativně odstraněn. Na mé pojišťovně mi řekli, že mi nebude z mé úrazové pojistky nic hrazeno, protože mi to způsobil můj zubní lékař. Jak mám dále prosím postupovat? Měl by mi škody způsobené tímto zákrokem uhradit můj zubař ze svého pojištění?

Libca

Odpověď:

Dobrý den,

škody, které Vám zubař svým neodborným přístupem způsobil, by měl skutečně uhradit sám zubař. Prve bychom Vám doporučovali celou záležitost prodiskutovat přímo se zubařem. Jak postupovat při snaze o mimosoudní vyjednávání naleznete v odpovědi na obdobný dotaz, kterým se naše poradna zabývala. Je možné, že zubař svou chybu uzná a spolu se dohodnete na odškodném.

Pokud však zubař odmítne uznat svou odpovědnost, budete se muset obrátit na soud. Informace o soudním řešení problému naleznete zde. Pokud byste zvažovali podání občanskoprávní žaloby, neobejdete se bez konzultace s advokátem, který má zkušenosti se zdravotnickým právem. Ten Vám poradí, jak postupovat dál a případně jakou žalobu podat. Takového advokáta v blízkosti Vašeho bydliště naleznete například na stránkách České advokátní komory (v kategorii "Zaměření" jej najdete pod číslem 79 - zdravotnické právo, lékárenství).

Ještě před podáním žaloby, můžete zvážit podání stížnosti k České stomatologické komoře (ČLK). Veškeré informace o podávání stížností (spolu se vzory stížností) naleznete zde. ČLK pak sama posoudí, zda došlo k pochybení ze strany zubaře a popř. vyvodí následky. Nemůže Vám však přiznat odškodné. Její rozhodnutí však může být ukazatelem, zda zubař skutečně pochybil.

Vaše Férová nemocnice

18.5.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS