Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zapomenuté stehy v ráně

Dobrý den. Před cca 20 lety jsem byl operován na 3. chirurgické klinice 1. LF UK a FN Motol. Operace se týkala problému s jícnem. Jizva po operační ráně, která vede od hrudní kosti až k pupku, se zhojila velmi nevzhledně, což bych neřešil, pokud by v podstatě po celou dobu až do dneška v horní části (těsně u hrudní kosti) nehnisala. Denně z tohoto místa vyteče kapka hnisu a místo je po celou dobu bolestivé a zarudlé. Dnes jsem z hnisajícího místa vytáhl nejdříve cca 2 cm kus stehu a následně ještě dalších 5 cm chirurgické nitě, která však drží pevně kdesi uvnitř a popotáhnutí za ni je bolestivé. Jsem natolik rozhořčen, že mám chuť tento dlouhodobý problém řešit soudní cestou. Má to smysl? Mám naději se dovolat nějakého odškodného? Pokud ano, jak mám postupovat? Za případné rady předem děkuji. PS: Steh čnějící z rány i jizvu jsem nafotil a vytažený steh uschoval.

Odpověď:

Dobrý den,

nárok na finanční odškodnění pacientovi vznikne, jestliže při poskytování zdravotní péče došlo k pochybení (zákrok nebyl proveden v souladu se současnými profesními standardy, příp. nebyl proveden technicky správně) a pacientovi tímto konkrétním pochybením byla způsobena škoda. Z Vašeho dopisu vyplývá, že se může jednat o poměrně závažné pochybení lékařů spojené se vznikem škody na zdraví, ale to mohou posoudit pouze lékaři. V naší poradně žádný lékař nepracuje.

V první řadě Vám doporučujeme, abyste navštívil Vašeho praktického lékaře. S ním proberte svůj zdravotní problém včetně příčin jeho vzniku a co nejdříve jej vyřešte, aby nedošlo ke zhoršení Vašeho zdravotního stavu. Doporučujeme Vám trvat na tom, aby lékař do Vaší zdravotnické dokumentace uvedl i příčinu vzniku Vašich zdravotních problémů – tedy operaci, kterou jste před dvaceti lety podstoupil. Praktický lékař by Vám také mohl říci, zda došlo k pochybení lékařů.

Následně můžete učinit kroky k získání finančního odškodnění. Udělal jste dobře, že jste si vše nafotil – fotky budete moci použít minimálně jako podklad k žádosti o finanční odškodnění. Podrobný postup při žádosti o finanční odškodnění naleznete v odpovědi na starší dotaz zde. Před případným soudním řešením Vám doporučujeme se obrátit na advokáta, který se zabývá zdravotnickým právem. Jak takového advokáta najít zjistíte například zde.

Vaše Férová nemocnice

3.12.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS