Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání zdravotní péče

Dobrý den,
ráda bych se zeptala jak postupovat v tomto případĕ. Můj tatínek bĕhem jedné oslavy v restauraci spadl a ztratil vĕdomí (kolem druhé hodiny ráno). Byla přivolána policie a ambulance a po policejním zápisu byl převezen do nemocnice. Rozbil si hlavu a dva krční obratle. I při takovémto zranĕní byl bez jeho vĕdomí převezen na záchytnou stanici, jelikož byl pod vlivem alkoholu, kde mu naúčtovali 1600 Kč za strávenou noc. Po dvou dnech doma, kdy si stĕžoval na bolesti v hrudníku, zvládl jit konečnĕ na převaz, kde si ho samozřejmĕ nechali na pozorování a zjistili, že má tři zlomená žebra.
Chtĕla bych vĕdĕt, zda policie, nemocnice, či záchytná stanice má povinnost informovat příbuzné (jelikož jsme do poledne druhého dne nemĕli tušení, kde tatínek je a pochopitelnĕ jsme umíraly strachy, dokud ho nenašel známý). Také mu nebyla poskytnuta dostatečná péče, vzhledem k tomu, že lékař si nevšiml zlomených žeber, což mohlo skončit mnohem vážnĕji a stejnĕ tak jeho převoz ke kterému nebyl důvod, jelikož se zranĕním hlavy mĕl zůstat v nemocnici na pozorování, protože jak známo, mohou nastat komplikace.
Podle mne je to vážné zanedbání zdravotní péče a jsem rozhodnuta to řešit. Proto Vás žádám o Váš odborný názor. Předem dĕkuji.

Kristina

Odpověď:

Dobrý den,

ze zákona vyplývá, že pokud ošetřovaná osoba není ohrožena na životě selháním základních životních funkcí, ale pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky nekontroluje své chování, a tím bezprostředně ohrožuje sebe nebo jiné osoby, veřejný pořádek nebo majetek, nebo je ve stavu vzbuzujícím veřejné pohoršení, je tato osoba povinna se podrobit ošetření a pobytu v záchytné stanici po dobu nezbytně nutnou k odeznění akutní intoxikace.

Dopravu, vyšetření, ošetření a následný pobyt na záchytné stanici hradí v případě, že se prokáže přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, ošetřená osoba. Zákon nestanovuje povinnost oznámit pobyt na záchytní stanici příbuzným, ledaže by se jednalo o osobu mladší 18 let (pak se oznamuje zákonnému zástupcovi). Ošetření osoby přijaté na záchytnou stanici oznamuje záchytná stanice jen jejímu registrujícímu praktickému lékaři.

Pokud máte podezření, že došlo k zanedbání péče lékařem, doporučujeme, aby jste se pokusili vyřešit spor přímo s lékařem či jeho nadřízeným. Měli by vám poskytnout veškeré informace o jejich postupe a měli by být schopni správnost svého postupu obhájit. Pokud vás jejich zdůvodnění neuspokojilo, doporučujeme vyžádání kopie zdravotnické dokumentace. S ní se může obrátit na nezávislého lékaře, který posoudí, zda došlo k pochybení ze strany nemocnice. Pokud je ale řešení neúčelné, můžete také podat stížnost na postup ošetřujícího personálu zřizovateli nemocnice.


Dalšími prostředky jsou mimosoudní řešení sporu nebo podání občanskoprávní žaloby. Ale pokud ve vašem případe nedošlo k způsobení škody (jak uvádíte „mohlo to skončit vážněji"), asi by šlo o zbytečný krok, jelikož ke škodě nedošlo a případnou nemajetkovou újmu by jste musela prokázat. Trestní oznámení je až úplně krajní řešení v těch nejzávažnějších případech pochybení zdravotnického personálu. Ve většině případů bývají trestní oznámení v těchto věcech odkládána. Šance na „úspěch“, tedy na trestněprávní postih pachatele, jsou malé a příliš proto trestní oznámení nedoporučujeme.

Vaše Férová nemocnice

12.12.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS