Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání vyšetření pracovního úrazu lékařem

Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou o pomoc, neboť si už nevím rady a jsem opravdu zoufalá.


Stal se mi pracovní úraz 10. 4. 2012, stalo se mi to na noční směně. Zamotala se mi levá ruka do látky a dostala se mi mezi navíjecí válce. A jak jsem se snažila ruku vyprostit, tak jsem si i dost pohmoždila pravé rameno, s kterým mám ještě dnes problémy. Ale také se mi při tom zápasu se strojem zlomil obratel. Než mě ze stroje vyprostili, tak to trvalo asi půl hodiny, neboť stroj nešel zastavit (neměl bezpečnostní prvky na zastavení, jako nyní po opravě po mém úrazu). Sanitku mi nezavolali, protože jsem dokázala chodit a tak jsem došla s doprovodem na pohotovost. Lékař, který měl noční pohotovost se mě zeptal jestli jsem spadla a když jsem mu řekla, co se mi stalo, tak jediné co ho zajímalo byla má ruka. Tu zrengenoval a dal mi dlahu. Potom mě poslal domů, že mám za týden přijít na kontrolu (žádné jiné vyšetření nedělal) a na mé námitky, že mě bolí i rameno nebo záda mi řekl,že to bolí jen z toho jak jsem se snažila dostat ze stroje ven,že to přejde. Když mě pak následně kontroloval chirurg, tak vycházel pouze z prvotní zprávy,kde byla řešena má levá ruka a nic víc. A i když jsem si znovu stěžovala na bolesti ramene a zad tak mi chirurg ani neprohlédl,protože podle zprávě byla řešena jen ruka a tak mi pouze řekl, že je to určitě jen namožené.
 

Praktická lékařka mě potom poslala na ortopedii a ortopéd mě bez rentgenu poslal na rehabilitace (na ruku a i na záda), že se vše po nich napraví. Tak jsem začala chodit na rehabilitace a opět jsem si opakovaně stěžovala na bolesti zad, protože se mi bolesti zhoršily a bylo mi hůře, tak jsem znovu řekla o svých bolestech na kontrole doktorovi. A přestože je tento doktor i přímo primář rehabilitace, tak mi bez jakéhokoliv rentgenu zkusil záda napravit. Plnou vahou svého těla, mě na záda rukama zatlačil. Brečela jsem bolestí a tak mi dal injekci, že to přejde. Ale nepřešlo. Dodnes mám velké bolesti zad, protože mám čtvrt obratle vpáčeného dovnítř a mám to nějak zkosené.


Díky tomu, že jsem řešila genetický problém s krví co se objevil v rodině, tak jsem se dostala konečně po čtyřech měsících na rentgen, pak jsem jela i na magnetickou rezonanci, kde se vše potvrdilo. Mám stav po zlomenině obratle. A z hrůzou jsem zjistila, že jsem mohla ochrnout. Nemohli vůbec pochopit, proč to všichni tak podcenili a už vůbec nemohl pochopit, jak mi ten první doktor udělal vyšetření po úrazu. Protože když se stane úraz, tak se prý dělají rentgeny v rozsahu alespoň poloviny těla, které mohou být úrazem zasaženy. A řekl mi, že bych měla doktora zažalovat za to, jak mě ošetřil a co díky tomu následně vzniklo.
 

A nyní proč se obracím na Vás:
Chtěla jsem po pojištovně zálohu,na kterou mám nárok, ale ona se brání, že prvotní zpráva nesouhlasí s rozsahem úrazu a budu si muset obhájit své i po ukončení neschopnosti. Chci si proto stěžovat na lékaře, který mě na začátku díky svému ledabylému přístupu (neboť už se mu nechtělo, když bylo půl čtvrté ráno dělat cokoliv navíc) špatně ošetřil.


Díky tomu, že se na to přišlo pozdě, tak už s tím nejde nyní nic dělat. V případě zhoršení mi, ale podle slov  neurologa budou muset operovat páteř, aby jsem neochrnula. Vše uvidím podle času a potíží, které mohou kdykoliv nastat. Teď uvidím, jaký bude závěr vyšetření protože jdu na kontrolu.


Prosím poraďte mi, jak si mám na tento postup stěžovat .Nevím jak mám postupovat a ani na co mám nárok. Také jestli je i nějaké odškodnění, když mě oni díky svému nesprávnému a ledabylému jednání takto poškodili zdraví. Do konce života už budu mít omezení, aby jsem neochrnula.


Děkuji Vám předem za Vaši odpověď a radu.

kara

Odpověď:

Dobrý den,

v prvé řadě Vám doporučujeme zajistit si kopii zdravotnické dokumentace a na základě ní se poradit s právníkem, který se specializuje na medicínské právo na co máte skutečně nárok. Právníka můžete vyhledat na internetových stránkách zde a zde.

Podle našeho názoru můžete na všechny lékaře, kteří Vás dostatečně nevyšetřili, ač mohli a měli vzhledem k Vašim stížnostem na bolest, podat stížnost. Vzory stížností naleznete na našich webových stránkách.

Lékaři, kteří Vám způsobili zhoršení zdravotního stavu (zejména lékař na pohotovosti, který Vás vyšetřoval jako první po pracovním úrazu a přimáře rehabilitace), Vám jsou podle našeho názoru také povinni nahradit Vám zaujmu na Vašem zdraví náhradu škody. Zkuste se s nimi nejprve osobně dohodnout na náhradě škody v penězích, která by se Vám jevila dostačující. V případě neúspěchu podejte žalobu na náhradu škody na zdraví u příslušného okresního soudu.  V tom případě by ale bylo dobré obrátit se na advokáta, který má zkušenosti v oblasti medicínského práva. Řešení sporů před soudy může totiž být velmi složité a nákladné. Více o řešení sporů soudní cestou naleznete zde.

O mimosoudní vyjednávání s lékaři nebo nemocnicé se můžete pokusit buď sama, nebo s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany vedení lékařů bude uvážlivější. Případně se obraťte na některé z mediačních center, např. na Asociaci mediátorů ČR nebo na Unii pro rozhodčí a mediační řízení.

Jestliže však také Váš zaměstnavatel dostatečně nezajistil bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce, pak odpovídá za škodu na zdraví, která Vám vznikla.

Zaměstnavatel, u kterého Vám pracovní úraz vzniknul, je povinnen (v rozsahu ve kterém za škodu odpovídá) poskytnout Vám náhradu škody a to za:

a) ztrátu na výdělku hned ve dvou rovinách

ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti - ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem nemoci z povolání a plnou výši nemocenského společně s náhradou mzdy. 

ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti - ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody a výdělkem dosahovaným po zjištění nemoci z povolání s připočtením případného invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Bude-li tedy po skončení pracovní neschopnosti vykonávat hůře placenou práci než před zjištěnou nemocí z povolání, dostanete od zaměstnavatele náhradu do předchozí výše mzdy.

b) bolest a ztížení společenského uplatnění - se většinou zaměstnanci nahrazuje jednorázově na základě posudku lékaře ohledně nemoci z povolání;

c) účelně vynaložené náklady spojené s léčení - připadají tomu, kdo je účelně vynaložil. Jejich uplatnění musí být  prokázáno;

d) věcnou škodu vznikla-li (například na poškozeném oblečení).

Ohledně proplacení zálohy na zdravotní pojišťovně s požádejte lékaře, aby provedl ve zdravotnické dokumentaci opravu a připsal zjištění ohledně úrazu ramene a zad. Pak by měl problém s pojišťovnou pominout.

Vaše Férová nemocnice

17.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS