Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání péče

Dobrý den,

prosím o odpověď na následující. V mé rodině došlo k případu pochybení lékařů s následkem smrti. Mám za to, že nebyla provedena všechna náležitá vyšetření, tudíž nebyla správně stanovena diagnóza, ani následná léčba, což mělo za následek smrt.

Žádám Vás tedy o radu jak postupovat, aby došlo k potrestání lékařů a případnému odškodnění. Kam se mám obrátit? Případ je z konce roku 2015.

Děkuji. 

pipka

Odpověď:

Dobrý den, 

máte několik možností, jak postupovat.

První možnost je podat stížnost - ta se podává vůči poskytovateli služeb - tedy buď proti konkrétnímu lékaři či nemocnici. Ten následně má povinnost navrhnout ústní projednání dané věci. Na vyřízení je zpravidla 30 denní lhůta. V případě, že byste s vyřízením nebyl spokojený můžete následně podat stížnost správnímu orgánu, který poskytovateli udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb. K tomu blíže zde.

Další možností je soudní řešení sporu. Osobně doporučuji nejdříve využít první možnost, druhou až v případě neúspěchu a je zde žádoucí zastoupení advokátem, neboť problematika je poměrně složitá a lze důvodně očekávat zastoupení druhé strany.

Dalším, avšak až krajním řešením je podání trestního oznámení. Tuto možnost považujeme skutečně za krajní řešení u velmi závažných pochybení i zde doporučujeme konzultaci s advokátem zaměřujícím se na zdravotnické právo.

Mimo stížnost a soudní řešení sporu existuje ještě možnost mediace, jedná se o rychlejší a méně nákladnou cestu, jak se domoci práva. Blíže k tomuto zde. 

V případě, že dojde k prokázání pochybení, máte nárok na náhradu škody. 

S pozdravem, 

Vaše Férová nemocnice

6.3.2016

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS