Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání péče

Dobrý den, manžel ležel na infekčním oddělení, kde měl zavedenou kanylu. Při vyndávání mu část kanyly zůstala v žíle. Toho si nikdo nevšiml, po 4 dnech začala manžela ruka bolet a doma si nahmatal v žíle tělísko. Jeli jsme na pohotovost, kde jeden lékař cizí předmet cítil, přišli další tři a jeden primář. Ten řekl, že si nebudeme hrát na zanedbání péče, že je to zánět. Dali mu višňovou mast a poslali ho domů, že má přijít v pondělí. To mu po celém dni lítání po doktorech a vyšetřování zjistili, že tam cizí těleso je a domluvili operaci, která se bude konat až teď 11.3.2013. Přitom je to akutní, kdybych se nezeptala, tak ani nevíme, že když nastane problém, musí přiijet okamžitě. Přístup nemocnice je katastrofa, manžel si připadá, jako kdyby si to tam strčil sám. Jenom cesta do nemocnice má 40 km, jeli jsme tam už 3x. Manželovi se nikdo neomluvil, neměli jsme v úmyslu s tím cokoliv dělat, ale po přístupu lékařů o tom přemýšlíme. Náklady na naftu, poplatky a díky operaci a neschopnosti, která ho čeká, přijde o příjem z práce. Myslíte, že je to zanedbání péče? Děkuji za odpověď.

anela

Odpověď:

Dobrý den,

nejsme lékaři, proto nedokážeme posoudit stav vašeho manžela a říci, zda došlo k pochybení, ale z vašeho dotazu usuzujeme, že se tak nejspíš stalo.

Doporučujeme Vám obrátit se na lékaře, kterému důvěřujete, a daný problém s ním prokonzultovat. Pokud společně dojdete k závěru, že došlo k zanedbání péče, je vhodné obstarat si veškerou zdravotní dokumentaci, která souvisí s daným problémem (koho jste navštívili a kolikrát, jaký to mělo výsledek atd.). Máte právo na výpisy veškěrých informací ze zdravotnické dokumentace. Pokud vám ji lékař  odmítne vydat k pořízení kopií, obraťte se se stížností , jelikož takový postup z jejich strany není oprávněný.

Dokumentace je důležitá z důkazního hlediska pro případný další postup, kterým může být:

  • podání stížnosti na postup lékaře, popřípadě lékařů. Stížnost se podává lékaři nebo jeho vedoucímu, proti kterému stížnost směřuje. Se stížností se můžete obrátit i přímo na Českou lékařskou komoru. To má za následek projednání a vyřízení stížnosti, kdy bude uložena nějaká sankce (např. pokuta), ve stížnosti můžete žádat i náhradu nákladů, omluvu i finanční satisfakci.
  •  v případě, že by stížnost nepomohla, můžete se obrátit prostřednictvím žaloby na soud, nebo využít mediace, která je určitou alternativou k soudnímu řízení a jejím cílem je smír. V případě řešení problému soudní cestou je vhodné obrátit se na odborníka na spory a zdravotnické právo, tedy na některého advokáta, ze seznamu advokátů České advokátní komory. To nejen z důvodu znalostí dané oblasti, ale i z důvodu znalostí procesních pravidel a lhůt, jejichž nedodržení vede k zápornému výsledku.

Vaše Férová nemocnice

28.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS