Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání péče

Dobrý den.

V r. 2008 jsem podstoupila operaci, kde byla zjištěna příčina mých roky trvajících bolestí. V důsledku obavy operujících lékařů nebyl nález odstraněn, ale ponechán na místě s doporučením - při trvání obtíží nutno podstoupit operaci na pracovišti vyšší úrovně. Můj lékař na toto doporučení nereagoval. Protože bolesti a další obtíže byly nesnesitelné, tak jsem v r. 2010 navštívila jiné nemocniční zařízení. Zde jsem byla přijata na operační zákrok, z důvodu pokročilého stádia nemoci jsem měla pooperační komplikace a nadále mám trvalé následky v důsledku porušení nervu na moč. měchýři. Stav mého moč. měchýře se nadále zhoršuje. Tento trvalý následek vznikl, protože nemoc byla tak rozsáhlá, že nebyla jiná možnost. Z mého pohledu je na vině lékař, který o mé nemoci věděl několik let, ale nic nepodnikl, přitom jak mu bylo známo, bylo nutné operativní odstranění a bylo evidentní, že nemoc postupuje.

Je možno po takové době podat na lékaře trestní oznámení, nebo jaký postup bych měla zvolit?

Pavla

Odpověď:

Dobrý den,

nejste-li spokojena s postupem lékaře, máte několik možností, které závisí také na tom, co od zvoleného postupu očekáváte (náhradu škody, potrestání lékaře).

1) Nejprve je vhodné pokusit se s ním, případně s jeho nadřízeným domluvit, zda pochybení neuzná a nebude ochoten Vás odškodnit.

2) Nevede-li tento postup k požadovaným výsledkům, je možné podat na postup ošetřujícího lékaře stížnost. Touto se však nelze domáhat náhrady škody. Ve Vašem případě lze stížnost podat:

- vedoucímu zdravotnického zařízení, a pokud s jejím vyřízení nejste spokojena dále

- zřizovateli zdravotnického zařízení (krajský úřad nebo Magistrát hlavního města Prahy)

Více informací k tomuto postupu naleznete zde.

3) Další možností je podání žaloby na náhradu škody. Ve Vašem případě ale již nelze podat, protože tuto žalobu lze podat pouze do dvou let ode dne, kdy se poškozený dozvěděl o škodě a o tom, kdo za ni odpovídá.

4) Trestní oznámení je až úplně krajní řešení v těch nejzávažnějších případech pochybení zdravotnického personálu. Promlčení trestného činu závisí na daném činu, v případě nedbalostního ublížení na zdraví jde o 3 roky, tudíž ještě můžete trestní oznámení podat, ale využití tohoto prostředku byste měla dobře zvážit.

Více informací k tomuto postupu naleznete zde.

Rozhodně vám v případě, že se rozhodnete podnikat výše uvedené právní kroky, doporučujeme poradit se s dvokátem, a případně se jím nechat zastupovat. Seznam advokátů dle jejich zaměření najdete zde nebo se můžete inspirovat an stránkách www.potrebujipravnika.cz.

Vaše férová nemocnice

10.11.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS