Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbání péče

Dobrý den,obracím se na Vás s dotazem ohledně zanedbání péče a možné realizace odškodnění. Dne 28.1. jsme spadla na sjezdovce v Černé hoře, kde jsem si přivodila těžkou zlomeninu obličejového skeletu. Přímo ze sjezdovky mě přítelova rodina převezla do mé spádové nemocnice v Novém Městě na Moravě. Lékař mi udělal pouze rentgenový snímek, který byl špatně přehledný kvůli otoku. Na snímku se ukázala pouze jedna zlomenina, která byla bez úlomků a lékař mi řekl, že ta zlomenina je poměrně příznivá, že by snesla léčbu bez operace a že pokud chci, tak můžu odejít domů a v případě komplikací bych přijela na došetření. Vzhledem k tomu, že jsem byla lehce v šoku a nedokázala jsem posoudit situaci, vybrala jsem si možnost odjezdu domů. 30.1. jsem šla na kontrolu na ORL, lékařka mě téměř nevyšetřila a přestože neviděla ani rentgen, tak mě objednala na CT vyšetření až na 8. 2.. 6.2. jsem navštívila chirurgickou ambulanci, protože jsem si pod okem nahmátla schodek, lékař mě odeslal na došetření do nemocnice a požadoval, abych byla na CT vyšetřena co nejdříve. CT mi bylo provedeno 7.2. a přišlo se na to, že mám obličejový skelet zlomený na 3 místech, byla jsem převezena do FN Brno Bohunice a následně operována. Tamější lékaři nechápali, proč mě CT vyšetření bylo uděláno až tak pozdě, protože se jedná o vážný úraz. Primář odd. chirurgie v nemocnici v Novém Městě se nechal slyšet, že by mě rád viděl a celou situaci řešil s tím, že naznačil, že lékařka na ORL mě neadekvátně ošetřila, možná i zanedbala péči. Mám v plánu podat stížnost jak primáři, tak pojišťovně a na Lékařskou komoru. Zvažujeme i odškodnění ale nevíme, zda bych byla úspěšná, a proto by mě zajímal Váš názor. děkuji za odpověď.

If

Odpověď:

Dobrý den.

Ve vaši situaci se můžete obrátit na zdravotnické zařízení s žádostí o mimosoudní vyrovnání. K žádosti je vhodné připojit přesný popis pochybení lékaře, vyjádření nezávislých lékařů, popřípadě zvážit i pořízení znaleckého posudku. Čím lépe budete připravena, tím více zvýšíte své šance na úspěch a je možné, že zdravotnické zařízení vaše argumenty uzná a přistoupí na vaše podmínky mimosoudního vyrovnání. Tato varianta řešení sporů mimosoudně je velmi rychlá a efektivní, avšak je zde riziko, že výše odškodnění bude nižší než u soudního řešení tohoto sporu.

Informace o soudním řešení vašeho problému naleznete zde. V případě, že se rozhodnete pro podání žaloby na náhradu škody, doporučujeme vám vyhledat právníka, který se věnuje zdravotnickému právu. Takovýto právník bude schopen podrobně analyzovat vaši situaci a pomůže vám i s procesními úkony.

Vaše Férová nemocnice

20.2.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS