Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zanedbaná lékařská péče a následná operace

Dobrý den.

 

Má dcera si v létě 2011 poranila nohu. Šli jsme k lékaři, který podle rentgenu určil naštípnutí nártu. Léčba trvala 2 měsíce, dcera skákala o berlích bez jakékoliv fixace. Po ukončení léčby dceru noha stále bolela. V září nám bylo řečeno, že hojení bude ještě nějakou dobu trvat, ale od nich už je léčba ukončena. V prosinci jsme šli k lékaři znovu se stálými bolestmi. Po rentgenu bylo opět řečeno, že už je vše v pořádku. Dceru noha bolela stále, tak jsem ji letos v září objednala k ortopedovi do jiné nemocnice. Dorazili jsme k němu i s rentgeny od lékařů od nás a jeden pohled ortopeda na ně stačil, aby uviděl zlomeninu prstu, kterou lékaři u nás neviděli, a která způsobovala ony bolesti.

Nyní je dcera po operaci. V noze má kovovou dlahu se čtyřmi šroubky a před sebou ještě minimálně 2 měsíce léčby a za rok samozřejmě operaci kvůli vyndání dlahy a šroubů.

Ráda bych prosím věděla, jaká mám v tomto případě práva a kam se mám odvolat? Jsem si jista, že kdyby lékaři nepřehlídli onu zlomeninu nemuselo k operaci vůbec dojít.

 

Děkuji za odpověď.

nemám

Odpověď:

 

Dobrý den,

 

podle zákona o zdravotních službách máte právo na poskytování zdravotních služeb na náležité odborné úrovni. Zdá se, že lékaři toto právo vaší dcery porušili, když neodhalili včas zlomeninu prstu.

Pokud jste tedy nespokojena s přístupem lékařů, je možné podat na  jejich postup stížnost, např. vedení nemocnice, kde špatná diagnóza proběhla. Více o stížnostech naleznete zde.

Pokud by vám samotné podání stížnosti neuspokojilo a chcete získat nějaké odškodnění, můžete zkusit řešit spor mediací. Více zde.

Pokud by ale nemocnice nechtěla spolupracovat, můžete se obrátit na soud. Řízení u soudu je ale poměrně složitá záležitost, ke které byste měla kontaktovat advokáta, který se zaměřuje na zdravotnické právo. Více o soudním řízení naleznete zde.

 

Vaše Férová nemocnice

10.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS