Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Žaloba na lékaře kvůli úmrtí pacienta

Dobrý den, prosím o radu. Letos v lednu nám zemřel tatínek po operaci žlučníku ve věku 66 let a nyní zvažujeme žalobu. Do nemocnice ve městě, kde bydlíme, byl přijat na plánovanou operaci žlučníku v dobré kondici. Operace nebyla akutní, pouze doporučená lékařem. Operace se nezdařila a obratem byl otec převezen do nemocnice M.. Jak jsme se později dozvěděli od hlavního chirurga  nemocnice M., chirurg, který ho původně operoval, mu přeřízl tepnu, která vyživuje játra, a ucpaly se mu žlučovody. V nemocnici M. ho po obtížné operaci dali dohromady. Nechali si ho tam na JIPce. Tatínek si tam pořád stěžoval na velké bolesti. Po devíti dnech od operace zemřel na náhlé masivní vnitřní krvácení. Chirurg z nemocnice M. nám sdělil, že operace vůbec neměla proběhnout, protože tam byl zánět, který měl být nejdřív doléčen. Byl prý jinak naprosto v pořádku. Místní nemocnice se nevyjádřila, nepřiznala pochybení jen, že v pitevní zprávě nezjistili zdroj krvácení. Chceme podat žalobu na chirurga, který operaci začal a podle našeho názoru pochybil. Byla by to už druhá žaloba na místní oddělení chirurgie pro podobný případ. Nechci se s tím jen tak smířit a nechci, aby se případ opakoval. Má žaloba vůbec smysl? A jak postupovat? Předem děkuji za odpověď.

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel pro Férovou nemocnici nemáme žádného lékaře, který by dokázal přímo určit, zda došlo v případě Vašeho tatínka k pochybení. Můžeme Vám však doporučit, jak postupovat při nespokojenosti s lékařem.

Nejprve byste si měla vyžádat zdravotnickou dokumentaci, kterou je vhodné nejlépe konzultovat s odborníkem (nezávislý lékař, soudní znalec). Ten posoudí, zda došlo či mohlo dojít k pochybení ze strany lékařů, a nastíní Vám, nakolik je reálná šance domoci se odškodnění a prokázat případné pochybení a jakou částku jako odškodné žádat.

Rovněž doporučujeme pokusit se mimosoudní vyjednávání s nemocnicí s pomocí advokáta, který se specializuje na medicínské právo a který Vám rovněž pomůže odhadnout šance na úspěch. Zastoupení advokátem má pro Vás výhodu v tom, že jednání s nemocnicí bude na odborné úrovni a lze očekávat, že i přístup ze strany nemocnice bude uvážlivější.

Pokud chcete jednat s nemocnicí sama, můžete žádost o mimosoudní finanční vyrovnání formulovat prostřednictvím dopisu (nejlépe zaslaného doporučeně), ve kterém vylíčíte všechny rozhodné skutečnosti, odůvodníte rozsah požadovaného odškodnění a případně přiložíte důkazy Vašich tvrzení. V dopise můžete rovněž stanovit nemocnici několikatýdenní lhůtu pro vyjádření. Vzorovou právní formu k takové žádosti k dispozici nemáme, jedná se o dopis, který je v každém jednotlivém případě potřeba odlišně naformulovat. Může se jednat i o formu stížnosti s požadavkem na finanční vyrovnání.

Pokud nebude možné dosáhnout mimosoudního odškodnění, nemocnice neuzná Vaše nároky, nebo dokonce nebude reagovat, Vy však budete nadále přesvědčena, že nemocnice skutečně pochybila, zůstává Vám možnost se obrátit s žalobou na soud. V tomto případě bude určitě nutné nechat si zpracovat znalecký posudek soudním znalcem. Rovněž rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok.

Vaše Férová nemocnice

17.10.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS