Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Zadržování důchodu

Prosím, kdo by mi mohl odpovědět na toto: mám maminku na LDN, je těžce proležená a navíc je občas zmatená a bohužel ležící. Třeba si myslí, že se vrátil její manžel, který před dvěma roky umřel, ona mu jako vaří atd. Samozřejmě ležením a asi jejím stavem se skoro ani nepodepíše. Já tam jezdím, i její vnoučata, a vždy nás poznává. Někdy hovoří celkem normálně, někdy vykládá jak chodí atd. A nyní problém, z kterého jsem docela rozladěná. Toto trvá 5 měsíců. Já jako dcera za ní platím její byt, prostě vše vyřizuji. To je jasné a v pořádku. Z principu mi ale vadí, že třeba důchod chodí do nemocnice. Mamina si o něj neřekne, v kanceláři mi řeknou, že ho asi nepodepíše, lékařka to samé. Nesvéprávná není a ani ji k soudu dávat nebudu, protože mě poznává, mluví s námi atd. Důchod ani doporučené dopisy jí ale nedají. Co mi tedy nejde do hlavy, jak cizí organizace, tím myslím nemocnici, může disponovat s jejími penězi a převzít důchod, když podle nich její stav je takový, že podepsat to nemůže a má tyto stavy pomatenosti. Pak to ale dělají podle mě neoprávněně, ale já jako dcera nemůžu nic. To je pouze jeden způsob (drahý a dlouhý a vlastně i nedůstojný soud) nebo je ještě jiná možnost?

Odpověď:

Dobrý den,

nemocnice nemá právo zadržet dopisy ani důchod Vaší matky. O omezení či zbavení způsobilosti může rozhodnout jenom soud a nemocnice tak nemůže zadržet dopisy a důchod Vaší matky s odůvodněním, že není schopná či způsobilá se podepsat.

Radili bychom Vám celou věc prodiskutovat s Vaší matkou a personálem nemocnice a pokusit se najít vhodné řešení (upozornit personál na nezákonný postup a požadovat, aby došlo k nápravě).

Můžete také využít institutu zvláštního příjemce dávky důchodového pojištění. Bez toho, aby došlo k omezení způsobilosti vaší matky, může obecní úřad rozhodnout o tom, že příjemcem důchodu budete vy. Obecní úřad tak může rozhodnout v případě, že Vaše matka není schopná dávky přijímat nebo když posíláním dosavadnímu příjemci není dosaženo účelu, kterému má dávky sloužit. Samozřejmě, že budete povinná využít dávku ve prospěch vaší matky.

K vybavení dávky zvláštního příjemce si musíte vybavit plnou moc od Vaší matky.
Zvážit můžete i možnost obrátit se na vedoucího zdravotnického zařízení či ke zřizovateli nemocnice se stížností, kvůli porušování práv Vaší matky. Podrobnější informace o stížnostech, spolu se vzory naleznete na našich stránkách zde.

Další, už Vámi zmiňovanou možností, je obrátit se na soud s návrhem na omezení či zbavení způsobilosti.

Vaše Férová nemocnice

16.6.2010

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS