Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vrácení peněz za nepadnoucí zubní náhradu

Dobrý den,

prosím o radu. Po poradě se svým ošetřujícím lékařem jsem přistoupila na provedení zubní náhrady. Lékař mi obrousil dva zdravé zuby, na které měla být připevněna zubní náhrada s jedním typem. Vždy po přilepení náhrady se do několika hodin uvolnila a vypadla. Laboratoř několikrát náhradu předělala jako reklamaci. Toto trvá již rok a půl. Nyní lékař tvrdí, že je to tím jak nakusuji. Nevím, jak to tím může být, když mi náhrada vypadla po chvíli po přilepení, aniž bych stačila něco jíst. Jiné "korunky" mi drží a nevypadávají. Nyní mi zubní náhradu již novou neobjedná, protože mi stále nedrží a laboratoř už to jako reklamaci nechce uznat a peníze mi nechce vrátit žádné. Mám nárok na vrácení celé částky, kterou jsem za náhradu dala? A co dva původně zdravé a nyní zničené zuby?

Děkuji

Ilona

Odpověď:

Dobrý den,

v naší právní poradně bohužel pracují pouze právníci a nejsme schopní posoudit, zda dva původně zdravé zuby jsou skutečně zničené. Pokud přejdete k jinému stomatologovi, na což máte nárok, poraďte se s ním a prokonzultujte svou situaci po lékařské stránce.

Pokud budete chtít udělat zubní náhradu znovu a zuby by Vám musel zbrušovat i nový stomatolog, asi nebude možné žádat náhradu škody. Ovšem, pokud máte zuby zbroušené příliš a zubní náhrada Vám nedrží kvůli tomuto zbroušením,  můžete podat žalobu na náhradu škody v sovislosti s Vašimi zuby.

Abyste zjistila, zda skutečně došlo k ublížení na zdraví přílišným zbroušením zdravých zubů, tak Vám doporučujeme se se svým problémem obrátit na revizního stomatologa pro vaši oblast a ten může s Vaším stomatologem v případě porušení jeho oprávnění zahájit disciplinární řízení.

Vy si můžete na postup vašeho stomatologa stěžovat. Více o stížnostech najdete zde.

Zpět k zubní náhradě a ceně, kterou jste za ni zaplatila. Nelze-li vadu odstranit, máte nárok na vrácení plné částky, kterou jste za zubní náhradu uhradila, protože máte nárok zrušit smlouvu. Můžete chtít vrátit peníze a náklady účelně vynaložené s reklamacemi.

Pokud by Vám nechtěli vyhovět, můžete jít se svým oprávněným nárokem k soudu, na tento nárok se vztahuje obecná tříletá promlčecí lhůta. Zde však rozhodně doporučujeme nechat se zastupovat advokátem, jinak se může stát, že kvůli formální chybě nebo neznalosti právní úpravy ztratíte možnost vymoci svůj nárok.

Vaše Férová nemocnice

21.12.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS