Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Vážné zranění při porodu

V roce 2009 jsem rodila své 2 dítě, první dítě muselo jít kleštěmi, úzká pánev, dítě vážilo 3.40; druhé dítě váha 4.10 nešlo ven. Doktorka věděla že jsem úzká v pánvi, prosila jsem ji, aby provedla císařký řez ještě za včasu. Tohle ale rezolutně odmítla, že tohle porodím, i kdybych nechtěla. Dítě ze mne doslova vyrvala, tím se ale stalo, že mi praskla symfizu a následně se mi rozevřela pánev. Bohužel ze stolu jsem už nemohla slézt, nepohnula jsem nohama, bolesti v zádech a v tříslech. Ze stolu mi pomohl přítel, nikdo jiný z personálu se o mne nezajímal, doktorka se hlavně zajímala o své ušpiněné kalhoty. Mě jen řekla že tohle rozchodím. Druhý den mě navštívila druhá doktorka. té ale bylo divné že se nemohu pro velké bolesti hýbat. Nechala mě ihned odvést na vyšetření RTG atd., primář chirurgie zjistil že mám prasklou symfizu a rozevřenou pánev, ale řekl že s tímhle se už nedá nic dělat že tohle rozchodím. Začali mě balit pánev do prostěradla. Domů mě odvážela taxíkem má invalidní matka. Šla jsem o francouzkých holích, doma jsem byla závislá na ostatních členech rodiny. Začali jsme hledat po internetu odpověď zda jde toto zranění napravit. Ozval se nám jeden profesor z Prahy okamžitě jsem musela k němu jet (v té době jsem už měla pánev rozevřenou na 3 cm) a do týdne mě operoval. V současné době jsem už po třetí operaci, šrouby a dráty do konce života, zdravotní problémy mám i nadále sice trochu chodím ale daleko nedojdu. Podala jsem stížnost na tuto doktorku na policii i na lékařskou komoru všude jsem ale narazila. Lékařská komora mi oznámila, že doktorka postupovala správně. Nyní jsem vyřazena fyzicky, psychicky, společensky i ze sexualního života. Do zaměstnání se už nemohu vrátit. Jsem skladnice. Na doporučení jsem si tedy zažádala alespoň o částečný invalidní důchod, ale i tam jsem narazila. Posudková doktorka se mě ptala co to mám za diagnózu, že tohle nezná. Řekla jsem ji oč jde, jen se na mě podívala, pak mi napsala do vyjádření že mám svalstvo po rehabilitaci v pořádku. Prosím o vyjádření, co a jak mám dál postupovat. Chci za to co mě provedli odškodnění jelikož nejsem schopna plnohodnotného života. Děkuji.

Martina

Odpověď:

Dobrý den,

bohužel v naší poradně nepracují žádní lékaři, tudíž nejsme schopni odhadnout jak dalece došlo ve vašem případě k pochybení lékařů.

Pokud máte dojem, že lékaři ve vašem případě neodvedli odborně správnou práci, máte několik možností, jak na reagovat. První možností je podat stížnost na dotyčné lékaře. Tu jste však již bezúspěšně absolovovala. Další možností je pokusit se, aby došlo k vyrovnávní mimosoudní cestou. Čili tímto způsobem byste mohla žádat určitou finanční kompenzaci (např. náhradu ušlé mzdy, bolestné, náhradu za ztížené společenské uplatnění). Více o mimosoudním řešení sporů naleznete zde. Nicméně, abyste mohla být úspěšná v mimosoudním řízení, bylo by třeba, abyste si u nezávislého odborníka opatřila lékařský posudek, který by konstatoval špatný lékařský postup.

Další možností je řešit tuto věc soudní cestou. Informace o ní naleznete zde. V tom případě bychom vám však doporučovali vaše kroky konzultovat s advokátem.

Co se týče nepřiznání invalidního důchodu, do 30 dnů můžete proti tomuto rozhodnutí podat písemné námitky. Podáváte je přímo u orgánu, který rozhodnutí vydal (Česká správa sociálního zabezpečení, nebo kterákoli Okresní správa sociálního zabezpečení).

V námitce musí být uvedeno, kdo ji činí (Vaše jméno, příjmení, datum narození a místo trvalého pobytu), které věci se týká (číslo jednací, konkrétní označení rozhodnutí) a co se navrhuje (zrušení daného rozhodnutí). Dále označení, kterému orgánu je určena (Česká správa sociálního zabezpečení) a Váš podpis. Námitka musí také obsahovat v čem je spatřován rozpor s právními předpisy nebo nesprávnost rozhodnutí (zde je potřeba vycházet z konkrétního lékařského posudku a uvést důvody, pro které považujete posudkový závěr lékaře OSSZ za nesprávný, důležité je také vše podložit kopií zdravotních zpráv) a v jakém rozsahu je rozhodnutí napadáno.

Podle rozhodovací praxe soudů musí být závěr posudkové komise úplný, objektivní a přesvědčivě odůvodněný.  Do námitek tedy především uveďte okolnosti týkající se toho, zda se komise svědomitě vypořádala s Vámi předloženými důkazy, výsledky vyšetření apod. Pokud se týká samotné formy „odvolávacího dopisu“, jde o běžný dopis, který musí obsahovat výše uvedené náležitosti. Vámi sepsané námitky můžete jít konzultovat do občanské poradny, které jsou po celé republice.

Po podání námitek můžete přezkum rozhodnutí posudkové komise vymáhat i soudní cestou, více informací naleznete např. zde (bod 19)

Vaše Férová nemocnice.

24.10.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS