Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úraz dítěte na dětském táboře

Obracím se na Vás s dotazem ohledně vážného úrazu mého 10-ti letého dítěte na dětském táboře. Dcera spadla z výšky 1,5 m a zlomila si hrudní obratel a pohmoždila krční páteř. Tábor se ohrazuje tím, že dcera porušila táborový řád a vzdálila se z táborové aktivity, které se měla věnovat. Tábor nebyl nijak pojištěn. Mám nárok vymahat bolestné na organizaci, která tábor provozuje? Bodově mi ohodnotí úraz ošetřující lékař v nemocnici, kde dcera leží ? Jak mám tedy postupovat, abychom třeba neprošvihli nějaké lhůty ? Budu Vám velmi vděčná za Vaše rady. Děkuji mnohokrát. 

evik

Odpověď:

Dobrý den,

určování výše náhrady škody na zdraví se řídí vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 440/2001 Sb., o odškodnění bolesti a ztížení společenského uplatnění. Z vyhlášky  vyplývá, že posudek za účelem stanovení výše odškodnění v jednotlivých případech Vám zpracuje ošetřující lékař vašeho dítěte. Pokud se budete snažit situaci řešit mimosoudně, nebo i v řízení před soudem, najděte si lékaře, který Vám pomůže ohodnotit zranění a zpracuje Vám o něm lékařskou zprávu. Před tím, než se pustíte do soudního vymáhání, pokuste se s lidmi, kteří vedli tábor nejprve domluvit. 

Za bolestné a způsobenou újmu na zdraví můžete žádat odškodnění za způsobenou škodu na zdraví vašeho dítěte po provozovateli tábora nebo po hlavním vedoucím. Navenek odpovídá za děti na táboře provozovatel, ale následně mohou odpovídat i vedoucí a celkovou odpovědnost, třeba za nedostatečné zajištění dozoru, nese hlavní vedoucí tábora. V momentě, kdy nejen provozovatel, ale ani jednotliví táboroví vedoucí neměli sjednané pojištění odpovědnosti, budou muset celou částku zaplatit sami. 

Promlčecí lhůta u škod na zdraví je obecně dvouletá od okamžiku, kdy se úraz stal, takže máte i prostor k tomu pokusit se o mimosoudní vyrovnání s vedením tábora.

Vaše Férová nemocnice

 

2.10.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS