Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Upuštění od operace přímo na sále

Pěkný den přeji,
již několik měsíců léčíme našeho 3 letého syna s pediatričkou a zároveň urologem a neúspěšně. Neustále mu do krve praská předkožka při přetahování, tak jednou či dvakrát v týdnu se povedlo přetáhnout bez prasknutí, ovšem zbytek dní v týdnu vždy praskliny do krve. Verdikt urologa, vlastně i pediatričky byl jasný, Fimoza. Jediná možnost operace-obřízka.

Vše bylo vyřízeno my už měli nástup v nemocnici. Proběhla příprava prcka a jelo se na sál. Po čekání plném nervozity a strachu, aby syn vše zvládl, mi ho odvezli na JIPku v pořádku a lékařka mě informovala dost šokující zprávou, operace obřízky nebyla provedena. Druhý den totálně v šoku jsem se dověděla přímo od operatéra urologa, že po uspání mu šla předkožka stáhnout normálně a tak neviděl důvod proč dělat obřízku. Jenže on před operací vůbec neviděl zprávu našeho urologa, proč tu operací musí mít, jaká byla dosavadní léčba a dokonce na příjmu kluka nikdo urologicky ani nevyšetřil a tudiž se mě ani nikdo neptal na dosavadní potíže atd. Kdyby tohle všechno věděl před tím, než vstoupil na sál, jakože to je snad jeho povinnost znát pacientův stav ,a dosavadní léčbu a tedy důvod operace, tak by věděl že tu obřízku musí udělat. Nedokázal mi ani odpovědět jak je možné že ho na příjmu nikdo z urologů či snad přímo operatér neviděl předem. Chtěl mi ukázat jak mu jde údajně lehce přetáhnout předkožka, syn křičel strašnou bolestí, přetáhl jednou, přetáhl podruhé a opět popraskala do krve. Se slzami v očích jsem se ptala, jestli tomuhle říká, že je vše v pořádku, neodpověděl. V několika málo minutách, co poprvé viděl pacienta na sále a vůbec nic o jeho problémech či stavu nevěděl, zmařil svým chováním několika měsíční léčení dvou lékařů, syn byl zbytečně vystaven narkoze a tedy rizikům s tím spojených, a psychickému stresu.

Domů jsme byli poslaní s léčbou, kterou jsme praktikovali již několik měsíců a neúspěšně. Pediatrička i náš urolog budou řešit toto jednání lékaře. Jsme doma se synem druhý den a modlíme se, aby se stal zázrak a předkožka se roztáhla a na operaci nemusel, ale ta šance je minimální, na tu operaci bude muset jít. Moje otázka tedy zní, může si lékař tohleto dovolit? Nakráčet si k operaci aniž by neznal stav pacienta? To, že nebyl syn pří príjmu urologicky vyšetřen, taky přece není normální? Řekla bych, že jde o hrubé porušení povinnosti lékaře. Děkuji moc za radu a odborný názor.

Pavla

Odpověď:

Dobrý den,

povinností lékaře je postupovat při jakémkoli zákroku, vyšetření či operaci s odbornou péčí v rozsahu odpovídajícím jeho způsobilosti, zdravotnímu stavu pacienta, na náležité odborné úrovni a řídit se etickými principy. Jsme právní poradna, proto nemůžeme posoudit, jestli je samotný postup lékaře v souladu s odbornou péčí; avšak můžeme obecně usoudit, že zde nejspíš mohlo dojít k porušení základních povinností lékaře. Posouzení porušení povinností náleží již příslušným orgánům, kde postup lékaře hodnotí jiný lékař.

Pokud shledáváte postup lékaře v rozporu s určitými lékařskými standardy, je možné se bránit, a to několika způsoby. Je možné podat stížnost ke konkrétnímu poskytovateli zdravotních služeb (nemocnice), kde daný lékař působí. Vzor stížnosti naleznete např. zde. Podání stížnosti je bezplatné. Stížnost adresujte vedoucímu lékaři, je třeba označit lékaře, na kterého stížnost vede, dále je vhodné popsat okolnosti porušení povinností lékařem, postupy lékaře na sále, případně čeho se chcete domoci. Podání stížnosti není časově limitované, je vhodné ji však podat co nejdříve po události.

Ve stížnosti můžete žádat:

  • finanční odškodnění vynaložených dodatečných nákladů, které ve svém souhrnu obsáhne náklady vynaložené navíc z důvodu porušení povinnosti lékaře (ušlou mzdu, dodatečné náklady na dojíždění do nemocnice apod.),
  • odškodnění psychické újmy (útrapy spojené s narkózou, dodatečné problematické léčení doma),
  • odškodnění fyzické újmy (zranění chlapečka lékařem po operaci),
  • omluvu od nemocnice.

Ke stížnosti je dále vhodné připojit posouzení zdravotního stavu pediatričkou a urologem. Dále je vhodné si vyžádat od nemocnice postup, kterým byl veden zákrok přímo na operačním sále (obsahuje informace o narkóze, vedení zákroků, z jakých důvodů upustili od operace apod.).

Dále je možné podat na lékaře stížnost přímo k České lékařské komoře. Náležitosti této stížnosti jsou obdobné, proto doporučujeme přiložit posouzení pediatričky a urologa, Vaše vlastní posouzení a popsání skutečností. Více informací o podání stížnosti k České lékařské komoře najdete zde. Podání stížnosti je časově limitované, lze ji podat do 1 roku od inkriminované události. Komora pak může podstoupit určité kroky k nápravě.

Pokud tyto kroky nebudou vést k nápravě nebo k finančnímu odškodnění, je možné podat ještě občanskoprávní žalobu na poskytovatele zdravotních služeb a konkrétního lékaře. Před podáním žaloby však doporučujeme situaci probrat s advokátem, který Vám pomůže vyrovnat se s termíny, formálními náležitostmi žaloby, výší odškodnění, pravděpodobností úspěchu a podobně. Nejvhodnějšího advokáta ve Vašem okolí naleznete pomocí aplikace na webových stránkách České advokátní komory. Při podávání žaloby je také velmi vhodné dodat posudky pediatričky a urologa, případně dalšího lékaře, lékařské dokumenty související se zdravotním stavem vašeho syna (lékařskou kartu), postup při vedení operace (resp. nedokončené operace) a všechny související informace.

Vaše Férová nemocnice

23.5.2013

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS