Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Úmrtí matky pro nedostatečnou péči lékaře

Dobrý den, měla bych k vám dotaz ohledně mé matky. Pracuji v nemocnici, když jsem po týdnu přijela domů matka byla v obličeji žlutá a povrchově dýchala, šla jsem tedy za jejím ošetřujícím lékařem, popsala jsem mu jak je situace vážná. Doktor přijel asi kolem 13 hodiny, matku vyšetřil jenom stetoskopem a uznal že jde o subileozní stav. Zavolal do Kolínské nemocnice, s tím že stav není akutní, a že stačí pouze převozová sanita. Po další hodině kdy matka měla nesnesitelné bolesti přijela sanita jenom s řidičem. Matka se dopotácela na chodbu kde omdlela, s řidičem jsme jí museli nakládat na nosítka sami, podotýkám že v sanitě byl jenom řidič. Celou dobu si matka stěžovala že nemůže dýchat, nasadila jsem jí tedy kyslíkové brýle. Nicméně před Kolínem došlo k zástavě krevního oběhu, začala jsem resuscitovat. Bohužel ani lékaři v Kolíně už jí nezresuscitovali. Ptám se tedy na to zda lékař udělal závažné pochybení a měl poslat RZP. A samozřejmě budu na doktora podávat trestní oznámení. Podotýkám že přijela převozová sanita, pouze s řidičem, kde nebyl ani tonometr, natož oxymetr. Je možné podat trestí oznámení na zanedbání pomoci?Předem děkuji za odpověď.

KLINIKA

Odpověď:

Dobrý den,

Je nám velice líto úmrtí vaší matky. Je však skutečně těžké odhadnout, nakolik lékař zanedbal své povinnosti a zda mohl nebo nemohl odhadnout závažnost situace, v jaké se vaše matka nacházela. Zvláště obtížné je to z důvodu, že mezi námi žádní lékaři nepracují a proto skutečně nevíme, jestli měl daný lékař vyvinout v konkrétní situaci větší úsilí a nařídit neodkladnou zdravotnickou pomoc - nebo naopak, při takových symptomech je ambulantní vyśetření a převoz obyčejnou sanitkou standarden a komplikace nebylo možné předpokládat. To mohou posoudit pouze jiní lékaři a experti na danou oblast.

Je dobré vyžádat si tedy vyjádření nezávislých lékařů, kteří vám po vylíčení situace určite alespoň nastíní, jestli k selhání jejich "kolegy" mohlo dojít nebo nikoli. Následně existuje několik způsoů, jak vůči postupu lékaře jednat. V první řadě možno podat stížnost (více informací, příklady a rady zde), nejlépe na Lékařskou komoru, kde vysvětlíte, jak bylo z pacientkou zacházeno. Lékaře v případě zjištění pochybení čekala nejen pokuta, ale případně i ztráta povolení nadále provozovat své řemeslo. Vyřízení stížnosti však obvykle nenapraví chyby, které se již staly a spíše řeší problémy do budoucna.

Podání trestního oznámení na lékaře je v tomto případě možné. Pokud by se prokázala vina, znamenalo by to spáchaní trestního činu usmrcení z nedbalosti a lékaři by hrozil jeden rok až šest let za mřížemi. Samozřejmě by tomu předcházel dlouhý proces dokazování a soudních řízení a orgány činné v trestním řízení by musely vinu prokázat, což nemusí být jednoduché. V každém případě však trestní oznámení podat můžete - na kterémkoli úřadě policie nebo státního zastupitelství.

Poslední možností je hájit svá práva sama. Jako pozůstalá můžete podat soudní žalobu na ochranu osobnosti své matky pro nedůstojné zacházení s ní. V případě úspěchu takové želoby pak může být soudem přiznáno přiměřené zadostiučitnění, omluva, či peněžité odškodné. Protože se jedná o soukromoprávní nárok a stát v případě žaloby případ ze své povinnosti vyšetření neprovádí (na rozdíl od trestního řízení popisovaného výše), musíte všechny důkazy, argumenty a posudky obstarat sama. Proto je téměr nezbytná právní pomoc advokáta. Ten vám pomůže se všemi formalitami, podarí vám, co si můžete nárokovat a případně pomůže i s taktikou v případě pokusu o vyrovnání mimosoudní.

Pokud byste byla odhodlána lékaře či nemocnici žalovat a nespoléhat jenom na výsledky trestního řízení, nalézt si advokáta vám pomůže web Potřebuji právníka. Více informací o soudním řešení naleznete zde, k mimosoudním alternativám pak zde

Vaše Férová nemocnice

1.9.2011

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS