Právní poradna Často kladené otázky Dokumenty ke stažení
 
Chci svůj porod
Souhlas a rozhodování pacienta
Zdravotnická dokumentace a lékařské tajemství
Řešení sporů
Platby ve zdravotnictví
Děti a rodiče, porod
Očkování
Léky
Práva osob s duševní nemocí
Těžce nemocní a umírající
Lékařské posudky a neschopenky
Práva seniorů ve zdravotnictví
Jak si sehnat právníka?

velikost textu AA původní

Právní poradna pro pacienty

dotaz do poradny můžete vložit zde

Dotaz:

Ukončení pracovního poměru s těhotnou zaměstnankyní

Pracuji v kavárně na HPP. V sobotu 17.3.2012, v den mého volna, mi nebylo dobře. Následující den v neděli jsem měla jít ale do práce. Proto jsem okamžitě své vedoucí napsala sms, kde se omlouvám, že nemohu nastoupit druhý den do zaměstnání. Bohužel mi bylo odpovězeno, že toto je naprosto nemožné (tyto sms mám ještě uložené). V neděli jsem ještě napsala, že můj zdravotní stav se nezlepšil, a že opravdu nepřijdu. Měla jsem totiž nějaké dny nadělané a dovolenou jsem měla také k dispozici (tu jsem za celou dobu ani nečerpala, protože zaměstnavatel za mě neměl žádnou náhradu – vše se řešilo náhradním volnem). Jelikož v tomto podniku není ani docházková kniha, je těžko doložitelné, zda tato nedělní šichta měla být vůbec má. V pondělí 19.3.2012 a úterý 20.3.2012 jsem měla mít volno, proto když se můj zdravotní stav nezlepšil, nastoupila jsem od úterý 20.3.2012 pracovní neschopenku. Byla jsem v osmém týdnu těhotenství a o této skutečnosti již zaměstnavatel věděl. Začala jsem mu být tedy nepohodlná a proto mi po nástupu do zaměstnání (4.4.2012), po ukončení neschopenky (3.4.2012), začal „vyhrožovat“ tím, že pokud neukončíme pracovní poměr dohodou, nebude mě za tu mou nedělní nepřítomnost dávat „áčko“ s následným hrubým porušením kázně, a že už si za mě stejně našel náhradu. Poslal mě domů, ať čerpám dovolenou a vše si pořádně rozmyslím. Bohužel mi nechtěl ani na mojí žádost vystavit (potvrdit) dovolenku. Z celé situace jsem byla velice nervozní a v těhotenském stavu se mi velice přitížilo a udělalo se mi nevolno. Jela jsem tedy na kontrolu ke své obvodní lékařce a ta mě poslala za svým gynekologem, který již ale neordinoval. Zítra (tj. 5.4.2012 ) ho navštívím a budu ráda když mi neschopenku vystaví s platností od 4.4.2012. Velice ráda bych pracovala, dokud to půjde (pokud tedy lékař neusoudí, že bych měla mít rizikové těhotenství) z mé strany to problém určitě nebude, samozřejmě v závislosti na mém zdravotním stavu. Jen ale nevím, zda mi toto zaměstnavatel umožní a hlavně za podmínek, které mě nebudou zbytečně uvádět do stresové situace. Můžete mi, prosím, poradit, jak mám nyní postupovat? Jsem si jistá tím, že mě po příchodu do zaměstnání budou chtít opět poslat domů na nepodloženou dovolenou nebo budou psychicky tlačit, abych podepsala dohodu o ukončení pracovní smlouvy. Je možné, aby byli celé této případné situaci svědky terénní pracovníci inspektorátu práce? Nevím totiž, jak bych se měla sama zachovat, kdyby mi opět neumožnili běžně vykonávat mou práci. Čekají na to, až udělám nějakou chybu na základě které se mě zbaví. Začínám být z toho zoufalá. Ještě jednou děkuji za pomoc.

AS

Odpověď:

Dobrý den,

těhotné zaměstnankyni je možné dát výpověď pouze pokud se zaměstnavatel ruší nebo přemisťuje do jiného místa než jaké je uvedeno v pracovní smlouvě. Jinak je možné dát těhotné ženě výpověď jen v případech, ve kterých jsou dány důvody pro okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem. Mezi tyto důvody patří odsouzení zaměstnankyně pro úmyslný trestný čin k trestu odnětí svobody delšímu než 1 rok nebo porušil-li zaměstnanec pracovní povinnosti dané zákonem zvlášť hrubým způsobem. Platí také, že vám zaměstnavatel nemůže kvůli vašemu těhotenství zrušit pracovní poměr okamžitě. Navíc vás nikdo nemůže nutit k podepsání dohody o ukončení pracovního poměru. 

Pracovní vztahy jsou však spolu s rodinnými velmi těžko regulovatelné právem. Jak v práci tak v rodině záleží ve velké míře na sympatiích mezi zúčastněnými a tak i když jsou dodržována všechna zákonem daná pravidla pro chování v pracovních vztazích, nejedná se nadále o příjemné pracovní prostředí. Takové prostředí může být pro těhotnou ženu navíc rizikové. Více než o právní problém se tedy jedná o problém v komunikaci.

V každém případě vám tedy doporučujeme pokusit se se zaměstnavatelem domluvit a zkusit situaci urovnat. Nebude-li zaměstnavatel nakloněn ke smírnému řešení situace, zvážili bychom na vašem místě, jestli pozitiva z dalšího docházení do práce převažují nad pozitivy. Nedoporučujeme vám však (i z ekonomických důvodů) podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, bude-li možné situaci řešit jinak. Jiným řešením situace může být např. vaše pracovní neschopnost z důvodu rizikového těhotenství, kdy byste po ukončení pracovní neschopnosti navázala přímo na mateřskou dovolenou a poté na dovolenou rodičovskou. 

Je na vašem zvážení, zda si chcete k řešení problému přibrat odbornou pomoc advokáta. Pokud budete očekávat s vaším zaměstnavatelem střet, můžete si s sebou také vzít některého z rodinných příslušníků, kteří budou v situaci fungovat jako svědci. Před svědky bude mít váš zaměstnavatel pravděpodobně umírněnější reakce.

Nástrojem státního úřadu inspekce práce je kontrola. Inspekce kontroluje např. dodržování bezpečnosti práce na pracovištích nebo dodržování právních předpisů týkajících se zaměstnávání těhotných žen. Dále také poskytuje zaměstnavatelům a zaměstnancům základní informace a poradenství týkající se ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek. Kontrolu může provést také na základě písemného podnětu a zasílá o výsledku takové kontroly písemnou zprávu tomu, kdo podnět podal. Více informací a kontaktní místa inspekce práce můžete nalézt zde.

Vaše Férová nemocnice

16.4.2012

zpět na přehled dotazů

 
Tvorba webových stránek - Webdesign Brno Fotografie poskytla mediabanka isifa Image Service RSS